Moet je een erfenis aanvaarden?

Moet je een erfenis aanvaarden?

 

Goed nieuws! Je erft onverwacht van een verre oom. Of kijk je toch maar beter uit je doppen? Want misschien laat hij je naast wat bestofte antieke meubels ook een addertje onder het gras na. Zoals een berg schulden waar je niets vanaf weet. Gelukkig hoef je zijn erfenis niet zomaar te aanvaarden. Integendeel. Je hebt drie opties.

 

De zuivere aanvaarding

Wil je de nalatenschap toch aanvaarden? Weet dan dat je niet alleen de goederen, maar ook de schulden van de overledene erft. Zijn die groter dan de activa die hij je achterlaat? Dan riskeer je in eigen zak te moeten tasten om ze af te betalen. Voor de zuivere aanvaarding hoef je wel geen speciale procedure te doorlopen. Indien je een nalatenschap aanvaardt (zuiver of onder voorrecht van boedelbeschrijving) kan je nadien niet meer kiezen om de nalatenschap te verwerpen. Een nalatenschap aanvaarden kan ook “stilzwijgend” door bijvoorbeeld zelf meteen meubels te verkopen… Opletten dus!

De aanvaarding onder voorrecht van boedelbeschrijving

Als het niet meteen duidelijk is of de overledene schulden had en of die schulden groter zijn dan de nagelaten goederen, dan kan je de erfenis maar beter aanvaarden onder voorrecht van boedelbeschrijving. Zo vermijd je dat je zelf opdraait voor het terugbetalen van eventuele schulden. Misschien krijg je niets of weinig… maar je verliest ook niets.

Binnen de drie maanden na het overlijden moet een nauwkeurige boedelbeschrijving of inventaris opgesteld worden. Zo weet je exact hoe je erfenis eruit ziet en ben je er zeker van dat je niet met eventuele schulden opgezadeld wordt.

De verwerping

Is het van meet af aan duidelijk dat je erfenis meer schulden dan tegoeden omvat? Dan doe je er goed aan ze te verwerpen. Je hoeft in dat geval uiteraard geen erfenisrechten te betalen.

Welke optie je ook kiest, neem je tijd om er eerst goed over na te denken. Je beslissing is immers definitief. Als je met andere woorden de erfenis verwerpt, kan je later niet meer terugkrabbelen en krijg je dus niks meer.

Bij wie moet ik zijn?

Zowel voor de verklaring van aanvaarding onder voorrecht van boedelbeschrijving, als voor de verklaring van verwerping van een nalatenschap kunt u bij de notaris aankloppen. Daarnaast kunt u naar de griffie van de rechtbank van eerste aanleg van het arrondissement waar de erfenis is opengevallen.

Zoals je ziet, is het al dan niet aanvaarden van een erfenis een keuze die belangrijke gevolgen kan hebben. Informeer je dus vooraf zo goed mogelijk over de voor- en nadelen van de nalatenschap van die verre oom. Je notaris helpt je daarbij. Hij is een echte expert in erfrecht en legt je alles haarfijn uit. Zodat je optimaal profiteert van wat de overledene je nalaat. Precies zoals die dat had gewild…

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=7OGpoDkT1N0&feature=youtu.be