Om 13 uur Belgische tijd wordt wereldwijd het startschot gegeven. Dag of nacht, lente of herst, sportievelingen van Lima, Peru tot Melbourne, Australië beginnen allemaal op hetzelfde moment aan de wedstrijd. Een halfuurtje later vertrekt de Catcher Car aan een snelheid van 15 kilometer per uur. De wagen is de bewegende finishlijn. Als die je inhaalt, zit jouw race erop. De wedstrijd gaat zo door tot de allerlaatste mannelijke en vrouwelijke atleet zijn ingehaald. Zij mogen zich dan een jaar lang wereldkampioen van de Wings for Life World Run noemen.
Er is geen vaste finishlijn en geen vaste afstand. Iedereen kan dus meedoen, zelfs beginnende lopers halen gegarandeerd de eindmeet. Bovendien is het parcours in zo uitgestippeld dat de eerste lus van het traject je na zes kilometer terug naar het centrum van Ieper brengt. Zo eindigen lopers die op een rustig tempo willen genieten van de omgeving terug op de plaats waar ze gestart zijn.
Deelnemers met meer ambitie hebben de mogelijkheid om 100 kilometer te lopen door het prachtige West-Vlaamse landschap, langs onder meer het pittoreske Zonnebeke en het legendarische Tyne Cot Cemetry.
De inschrijving voor de Wings for Life World Run kost 30 euro. Dat inschrijvingsgeld gaat integraal naar Wings for Life, een internationale non-profit stichting voor dwarslaesie-onderzoek. Zij financieren wereldwijd wetenschappelijk onderzoek en klinische studies van wereldklasse, gericht op de genezing van ruggenmergletsel. Alle administratieve kosten van de Wings for Life World Run worden ruimhartig vergoed door Red Bull. Zo gaat het volledig inschrijfgeld naar onderzoek dat levens verandert en lopen de deelnemers voor zij die dat niet kunnen.
Inschrijven kan op de site van de Wings for Life World Run.
Foto: AFP / Wings for Life