Het is zover! Na lang zoeken heb je eindelijk je droomhuis gevonden. En je bent samen met de verkoper een prijs overeengekomen waar iedereen happy mee is. Een voorlopige verkoopovereenkomst' heet dat, ook wel het compromis' genoemd. Al is die term wat misleidend, want zo voorlopig is die overeenkomst helemaal niet. Integendeel! Zelfs mondelinge afspraken hebben bindende gevolgen! Natuurlijk moet je één en ander op papier zetten als bewijs, maar van zodra het compromis er is, ben je de nieuwe eigenaar van het huis.
De verkoop is definitief
Je zou kunnen denken dat zowel de koper als de verkoper nog van gedachten kunnen veranderen en de (ver)koop zomaar kunnen annuleren. Maar dat is buiten de waard of beter: de wet gerekend. Want van zodra beide partijen een akkoord hebben over de prijs en over het verkochte goed, is de verkoop definitief. Het is dus heel belangrijk dat je een zo volledig mogelijke verkoopovereenkomst opstelt waarin alle afspraken, voorwaarden en modaliteiten duidelijk vastliggen. Zo is er achteraf geen discussie mogelijk. Bovendien is dat compromis de basis voor je latere authentieke of notariële akte.
Waar je op moet letten
Zo'n voorlopige verkoopovereenkomst opstellen, is geen sinecure. Er komt heel wat bij kijken en je moet op een heleboel zaken letten: Is de verkoper wel de enige eigenaar, bijvoorbeeld? Want als er meerdere zijn, moeten die allemaal akkoord gaan en de verkoopovereenkomst ondertekenen. Zijn de oppervlakte, de eigendomstitel en de kadastrale gegevens van het eigendom dat je koopt duidelijk omschreven? Is je toekomstige woning niet overbelast met hypothecaire leningen of andere schulden? Of erger nog: is er geen beslag op gelegd? Zijn er geen stedenbouwkundige overtredingen? Wordt de woning momenteel verhuurd en ben je op de hoogte van alle huurvoorwaarden? En hoe zit het met de bodemtoestand en milieuwetgeving?
Je notaris zorgt ervoor
Je zou van minder beginnen duizelen Gelukkig kan je rekenen op de hulp van een notaris. Hij is een echte expert in die materie en weet perfect wat er moet gebeuren. Hij geeft je bovendien objectief en onafhankelijk advies, reikt oplossingen aan en zorgt ervoor dat je met een gerust gemoed deze belangrijke stap in je leven kan zetten. Ga dus zeker bij hem langs vóór je een verkoopovereenkomst opstelt. Of laat je compromis op z'n minst grondig door hem nalezen. Wist je trouwens dat dit gratis is? Veel geluk alvast in je nieuwe woning!
http://www.youtube.com/watch?v=VvBA7xNGdCQ&feature=youtu.be