10 tips om de tuuuut te slim af te zijn

10 tips om de tuuuut te slim af te zijn

1. Zet je mp3-speler niet te luid

Een van de meest voorkomende oorzaken van gehoorschade bij jongeren is naar muziek luisteren via oortjes. Als je door je mp3 de gesprekken rond je niet meer kunt volgen, dan moet je dringend de volumeknop naar beneden draaien. Gebruik je je draagbare muziekspeler vaak op de trein of een andere plek waar er veel lawaai is, dan kan je hem aansluiten op je oordoppen op maat. Zo wordt het omgevingsgeluid gedempt en hoor je de muziek beter zonder die onnodig luid te zetten.

2. Pas op in de stad

Geluid boven 100 decibels is meteen schadelijk, maar ook minder luid lawaai kan na een tijdje je oren kwetsen. Het doorsnee lawaai in een stad bedraagt 80 decibels. Dat geluidsniveau kunnen je oren op korte termijn zeker aan, maar na acht uur in een stad te vertoeven, kan er blijvende gehoorschade optreden. Ga je op citytrip of woon of werk je in een stad? Trek je dan eens terug in een rustig park.

3. Bescherm je oren in het verkeer

Verkeerslawaai is niet alleen vervelend, maar ook schadelijk voor het gehoor. Deze voertuigen zullen je niet meteen gehoorschade bezorgen, maar na langdurige blootstelling zijn ze gevaarlijker dan je zou denken. Normaal verkeerslawaai ligt rond 85 decibels. Ligt je tuin langs een drukke baan, zonder je dan zeker op tijd eens af, want na vier uur verkeersharmonieën aanhoren loop je kans op gehoorschade.

Een voorbijrazende trein kan pijn doen aan de oren. Dit lawaai rond 90 decibels is na twee uur schadelijk.

Een grote boosdoener in het verkeer is een zwaarbeladen vrachtwagen. Met zijn 95 decibels helpt hij al na een uur je oren om zeep.

Rijd je met een brommer? Dan hebben we slecht nieuws voor jou. Het geluid van de motor kan al na vijftien minuten schade berokkenen aan je oren. Houd dus wat afstand van deze lawaaibron.

4. Draag oordoppen op maat

Oordoppen op maat bieden de beste bescherming, maar zijn duur. Gemiddeld betaal je voor oordoppen op maat €150, maar bij de Christelijke Mutualiteit kan er een set gratis en voor niks in jouw schoot vallen. CM maakt elke maand tien muziekliefhebbers gelukkig op cm.be/win

5. Gun je oren wat rust op de festivals

Op een festival wil je zoveel mogelijk genieten van muziek, maar het is een plek waar veel jongeren gehoorschade oplopen. Gun je oren regelmatig rust in een stillere zone. Volg een concert eens vanop een afstand of rust uit op de camping. Zo gaan je oren langer mee en kan jij dus langer het beest uithangen op de festivals.

6. Blijf weg van de geluidsboxen

Hoe enthousiast je ook mag zijn, knuffel nooit een geluidsbox op een concert of fuif. Ze zijn gemaakt om de hele zaal te vullen. Vanop een meter afstand zijn ze dodelijk voor je oren.

7. Weet naar wat je luistert

Vaak weet je niet dat omgevingsgeluiden of muziek schadelijk kunnen zijn. Installeer de Decibelapp of SafeNoise om te meten hoe hard het geluid is, en je weet meteen waar je staat. Je kan aangeven hoe lang je aan het geluid zal blootgesteld worden en de app geeft meteen aan of dat gevaarlijk is voor je oren.

8. Stop met roken

Raar maar waar, maar roken heeft een slechte invloed op je gehoor. Roken zorgt immers voor een slechte doorbloeding en daardoor takelt je gehoor af. Laat die sigaret dus links liggen!

9. Extra bescherming voor kinderen

Ook kleine kinderoren zijn gevoelig voor lawaai. Ze groeien nog sneller, dus oordoppen op maat passen al gauw niet meer. Neem je je kinderen mee naar een festival, zorg dan voor oorkappen. Ze beschermen goed, blijven stevig zitten en de felle kleurtjes passen bij de zomersfeer.

10. Herken de signalen

Heb je na een nacht feesten last van een tuut in je oren? Dan heb je niet goed geluisterd naar onze tips. Toch hoeft die pieptoon niet permanent te zijn. Je oren willen je waarschuwen om de volgende keer wel bescherming te dragen en blijvende gehoorschade te voorkomen!

Janne Vandevelde