Wetenschappers hebben een manier gevonden om te bepalen hoeveel er in zwembaden geplast wordt. Zo ontwikkelden ze een test, die aangeeft hoeveel urine er in water zit. De proef meet de hoeveelheid acesulfaam-K, wat een artificiële zoetstof is die vaak gebruikt wordt in voeding. Doordat deze stof ons lichaam ongewijzigd verlaat, is hij perfect om te bepalen hoeveel plas er in een bassin zit.
De resultaten waren verbazend: 75 liter urine werd gevonden in een zwembad van 830.000 liter (25-meterbad, een derde van een Olympisch bad) en 30 liter werd gemeten in een ander zwembad dat maar half zo groot was. "Onze studie toont aan dat mensen wel degelijk urineren in publieke zwembaden en jacuzzi's", reageert hoofdauteur Lindsay Blackstock van de universiteit van Alberta aan The Guardian.
Hygiëne
De auteurs van het wetenschappelijke artikel gebieden toch enige voorzichtigeheid. De hoeveelheid urine is eigenlijk zeer klein ten opzichte van de hoeveelheid water (0,006 tot 0,009 procent) en ze hebben het aantal badgasten niet geteld tijdens het onderzoek. Hierdoor kunnen ze niet schatten hoeveel plasmomenten er per dag waren. Toch willen ze met deze studie gepaste hygiëne bij het zwemmen promoten. "We moeten allemaal aan elkaar denken en het zwembad verlaten om naar het toilet te gaan wanneer de nood hoog is", aldus Blackstock.