Zuid-Afrika wil vasthouden aan steenkool en kernenergie voor zijn energieproductie, maar wil de energiewinning in de toekomst wel meer diversifiëren. Minister van Energie Gwede zei vandaag bij de voorstelling van zijn actieplan tot 2030 dat de 16 energiecentrales op steenkool nog een lange tijd open blijven. "Steenkool zal verder een grote rol blijven spelen", zei hij. Nochtans heeft het land door zijn klimaat veel potentieel voor zonne- en windenergie. Het aandeel stroom uit kernenergie zal licht afgebouwd worden. De kerncentrale in de buurt van Kaapstad zou oorspronkelijk in 2024 stilgelegd worden, maar de levensduur wordt met 20 jaar verlengd. Kernenergie maakt 5 procent van de totale energiewinning uit in Zuid-Afrika. Het aandeel energie uit waterkrachtcentrales zou in de toekomst 8 procent bedragen, dat van windenergie 18 procent.
Zuid-Afrika is de op een na grootste economie in Afrika en is het land met de hoogste broeikasuitstoot op het continent. Wereldwijd behoort Zuid-Afrika tot de 15 landen die het meeste CO2 uitstoten. Tegen 2030 wil het land het aandeel energie uit steenkool doen dalen tot 59 procent. In Zuid-Afrika worden ook brandstoffen uit steenkool vervaardigd vanwege een gebrek aan olievoorraden.
Door problemen bij staatsenergiebedrijf Eskom kampt de Zuid-Afrikaanse bevolking momenteel regelmatig met stroomuitval. Eskom levert ongeveer 95 procent van de stroom in Zuid-Afrika.
bron: Belga