Ook andere studies bevestigen deze bevindingen. Als je op het werk kort afgeleid wordt, slorpt dat niet alleen tijd op tijdens die onderbreking zelf, maar tot een half uur daarna. Onze hersenen hebben namelijk dertig minuten nodig om terug in de juiste mindset te geraken. Vergeet dus excuses als snel even Twitter en Facebook checken', want de pauze van vijf minuten zal in werkelijkheid al snel uitlopen tot een half uur.
Een bijkomend probleem is dat dit soort afleiding niet alleen nefast is voor de productiviteit, maar ook een negatief effect heeft op je gemoedstoestand. Ons onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die voortdurend afgeleid worden, meer last hebben van stress en een slecht humeur, zo schrijft onderzoeker Mark in de New York Times.
Afgeleid om de 3 minuten
Tijdens het onderzoek observeerde Mark gedurende drie en een halve dag een groep bedienden die tewerk gesteld waren bij grote technologische en financiële bedrijven. De onderzoekers volgende de activiteiten van deze proefpersonen op de voet op en hielden nauwgezet bij hoeveel tijd er gemiddeld aan elke taak gespendeerd werd. Hun conclusie? Gemiddeld werd er om de drie minuten gewisseld van taak.
Je hersenen hebben aanpassingstijd nodig
De onderzoekers ontdekten ook dat de bedienden in minstens de helft van de gevallen zelf hun werk onderbraken om bijvoorbeeld een kijkje te nemen op Facebook. Maar dit is minder onschuldig dan het lijkt omdat onze hersenen tijd nodig hebben om van de ene taak, je werk, naar de andere taak, rondkijken op Facebook, te switchen.
Bij het wisselen van taak moeten mensen hun aandacht op een heel ander onderwerp richten, legt Mark uit, Je moet je volledige denkwijze aanpassen en het duurt nadien een tijdje voordat je hersenen zich terug herinneren waar je gebleven bent met je werk. En dat is lang niet alles. We verspillen namelijk niet alleen tijd, maar ook onze creativiteit en analytisch vermogen. Het is veel gezonder om slechts om de tien minuten van taak te veranderen, zodat je tenminste diep kan nadenken over één bepaald onderwerp, vervolgt hij.
Zo blijf je gefocust
Maar hoe doe je dat precies, een hele dag gefocus blijven? Begin met het afbakenen van duidelijke tijdsblokken waarin je jezelf dwingt om je te concentreren en werk slechts één taak tegenlijk af. Zelfs de meest briljante mensen hebben een ononderbroken focus nodig om grootse dingen te bereiken.