Zoveel hectare bos- en natuurgebied werd vorig jaar erkend als natuurreservaat in Vlaanderen

Zoveel hectare bos- en natuurgebied werd vorig jaar erkend als natuurreservaat in Vlaanderen
Belga / D. Waem

«Via de erkenning als natuurreservaat zorgen we niet alleen voor bijkomende bescherming en beheer van onze waardevolle natuur, we kunnen bezoekers maximaal laten genieten van de natuur die er floreert zonder de draagkracht van het gebied aan te tasten dankzij weldoordachte toegankelijkheidsregelingen Een win-win dus voor mens en natuur», zegt Demir. Vlaanderen telt daardoor momenteel ongeveer 97.245 ha natuur onder effectief natuurbeheer (7,13 procent), waar dat eind 2019 nog maar 93.691 ha (6,9 procent) was.

Toegankelijkheidsplan

Natuurreservaten moeten belangrijke habitats, populaties van inheemse dier- en plantensoorten en milieu van hoge natuurkwaliteit en biodiversiteit omvatten. Er moet ook een toegankelijkheidsplan worden opgesteld zodat bezoekers de draagkracht van het gebied niet aantasten. Tegelijk werd daarom in 2021 voor 5.027 ha bestaand natuurreservaat een actuelere toegankelijkheidsregeling uitgewerkt via een hernieuwingsprocedure.

«Natuur is geen opsmuk in het Vlaams beleid. Het staat centraal in ons beleid. Stellingen dat Vlaanderen hiervoor te klein is, moeten definitief naar de prullenmand. We maken er ruimte voor en we beschermen het ook. Tijdens de coronacrisis zijn we massaal onze bossen, natuurgebieden en parken ingetrokken om te wandelen en van de natuur te genieten. Door de erkenning van bijkomende natuurreservaten beschermen we meer natuur en zorgen we ervoor dat iedereen er van kan genieten zonder de draagkracht van de gebieden aan te tasten», klinkt het bij Demir.