Zorgverzekering afsluiten in België als Nederlander

Zorgverzekering afsluiten in België als Nederlander

Kies je ervoor om in België te gaan studeren, maar blijf je in Nederland wonen? In dat geval sluit je een Nederlandse zorgverzekering af. Dit verschilt zodoende van het werken in het buitenland. Om zo voordelig mogelijk uit te zijn, kijk je best even op Zorgkiezer.nl. Doe dit eens per jaar, in november of december als de zorgverzekeraars hun premies voor het volgende jaar bekend hebben gemaakt. 

Claire (zorgexpert van Zorgkiezer): De zorgpremies zijn in 2023 bij alle zorgverzekeraars gestegen door de hoge zorgkosten. Echter zijn er wel verschillen in zorgpremies waardoor je geld kan besparen om de zorgverzekeringen te vergelijken

Bepaal wat op jouw situatie van toepassing is 
Vind je het lastig te bepalen of je in Nederland, of juist in België een zorgverzekering af moet sluiten? De Nederlandse overheid biedt hier een handige tool voor: Grensinfo.nl. Op deze website vul je in waar je woont en waar je straks werkt of studeert. De antwoorden die je hierbij geeft laten de tool bepalen in welk land je jezelf moet verzekeren tegen zorgkosten. Ook geeft deze website instructies voor het afsluiten van de verzekering. Dit kan in België, net als in Nederland, bij verschillende verzekeringsinstellingen.

Zorgverzekering aanpassen op jouw zorgbehoefte 
Je zorgverzekering voor 2023 moet niet alleen aansluiten op je woon- en werksituatie. Zorg er ook voor, dat deze de benodigde zorg dekt. Het kan wenselijk zijn de basis zorgverzekering te combineren met één of meerdere aanvullende verzekeringen. Denk bijvoorbeeld aan een aanvullende tandartsverzekering, wanneer je regelmatig een behandeling aan het gebit uit moet laten voeren. De kosten worden door deze aanvullende verzekering gedekt; houd hierbij rekening met het eigen risico wat je betaalt. Heb je slechts eens in de zoveel jaar een gaatje in je gebit? In dat geval is het vaak niet rendabel om een aanvullende verzekering voor de tandartskosten af te sluiten. Hetgeen je bespaart door deze verzekering niet af te sluiten, dekt de kosten voor de eenmalige behandeling die je zelf moet betalen. 

Tip: in België verschilt de dekking van aanvullende verzekeringen, ten opzichte van dezelfde verzekeringen in Nederland. Houd hier rekening mee, wanneer je een Belgische zorgverzekering afsluit.