Bij het Congolese mijnbouwbedrijf Gécamines, dat in staatshanden is, is zo'n 750 miljoen dollar (650 miljoen euro) spoorloos. Dat ontdekte de Amerikaanse ngo Carter Center. Het geld is afkomstig van mijnbouwactiviteiten tussen 2011 en 2014, maar kan volgens de niet-gouvernementele organisatie niet meer "op een betrouwbare manier" in de boeken worden aangetroffen. De bedrijfsleiding van Gécamines en de Congolese autoriteiten wilden voorlopig niet reageren. De totale inkomsten van Gécamines, dat actief is in koper- en kobaltmijnen, bedroeg in die jaren 1,1 miljard dollar, aldus de ngo die werd opgericht door de voormalige Amerikaanse president Jimmy Carter. "Maar ongeveer twee derde van die inkomsten -zo'n 750 miljoen dollar- kan niet meer worden teruggevonden in de boekhouding", luidt het.
De ngo vindt het ook erg verontrustend dat Gécamines weigerde om contracten van verschillende mijntransacties te publiceren voor de periode 2016-2017. Volgens de ngo zouden die contracten ruim een half miljard dollar waard zijn. "Die opbrengsten waren niet bestemd voor de schatkist en zijn ook ver van elke publieke controle". Volgens het Carter Center "lijkt het geld gebruikt te zijn voor andere doeleinden".
Het rapport is gebaseerd op zo'n 200 ontmoetingen en onderzoek van meer dan 100 mijncontracten en een duizendtal bedrijfsdocumenten. De ngo merkt ook nog op dat voor de verkiezingen van 2006 en 2011 in Congo belangrijke inkomstenstromen van Congolese staatsbedrijven uit de mijnbouw moeilijk te achterhalen zijn. "Gegeven het feit dat het land zich momenteel opnieuw in een periode bevindt waar belangrijke verkiezingen zouden moeten plaatsvinden, zijn de voorwaarden voldaan voor nieuwe, niet-aangegeven verkopen en het eventueel achteroverdrukken van fondsen."
In juli kwam een andere ngo, het Britse Global Witness, al eens met een kritisch rapport over de Congolese mijnbouwsector, die toen omschreven werd "als een geldautomaat" voor het regime van president Joseph Kabila. Die is sinds 2001 aan de macht in het land; zijn mandaat liep normaal eind vorig jaar af. DRC Congo heeft heel wat rijkdommen in de grond (nummer één inzake kobalt en nummer vijf inzake koper), maar het land is één van de armste ter wereld. Bijna 90 procent van de 71 miljoen inwoners leeft in extreme armoede.
bron: Belga