Wie veel invloed wil hebben, moet likes scoren op de sociale media. Vaak zitten achter die likes geen echte mensen, maar wel bots ofwel geautomatiseerde accounts die in sneltempo tweets kunnen retweeten en liken. Ze worden ingeschakeld om - vaak tegen betaling - berichten populairder te maken.
Volgens een studie van de Universiteiten van Zuid-Californië en Indiana is zelfs 15% van de Twitter-account een bot. Voor het onderzoek analyseerden de wetenschappers meer dan duizend variabelen, zoals het gedrag van gebruikers, hun volgers en de onderwerpen waarover ze twitteren. "Er is een groeiend aantal van kwaadaardige bots die het menselijk gedrag kunnen nabootsen en zo politieke stromingen ondersteunen of terroristische propaganda verspreiden", klink het.
Twitter nuanceert
Uit de laatste kwartaalcijfers van de sociaalnetwerksite blijkt dat er in totaal zo'n 320 miljoen gebruikers zijn. Als de onderzoekers gelijk hebben, mag Twitter zich zorgen maken over dat stijgende aantal valse accounts. Het bedrijf groeit al een tijdje niet meer en voelt de hete adem van Facebook, Instagram en Snapchat in zijn nek. Het is geen onbekend probleem. Twitter kampt er al langer mee, maar volgens het medium gaat het om een kleiner aantal. Het platform spreekt zelf van maximaal 27 miljoen accounts of 8,5% van het totale aantal gebruikers.