De hittegolf van 2003 was een van de heetste Europese zomers ooit. Door de ondraaglijke hitte en droogte vielen er destijds in Europa zo'n 70.000 dodelijke slachtoffers. Volgens Jonathon Stillman, Professor in de Biologie aan de Universiteit van San Francisco gaan dergelijke hittegolven steeds meer opduiken als er niets gedaan wordt aan de opwarming van de aarde.
Ongeziene hittegolven
De reden hiervoor is dat kooldioxide en andere broeikasgassen in de atmosfeer warmte vasthouden, met stijgende gemiddelde temperaturen tot gevolg. Zo is gebleken uit meer dan 140 wetenschappelijke studies. Dit suggereert dat in sommige jaren de hele zomer warmer zal zijn dan wat we in 2003 ervoeren. De zomer is een dodelijk seizoen aan het worden voor het leven op aarde. We kunnen niet zeggen dat het volgend jaar gaat gebeuren. Maar als we doorgaan met onze huidige emissies, zullen we tegen het einde van deze eeuw hittegolven ervaren die heftiger zullen zijn dan de hittegolven die we al hebben gezien, aldus Jonathon Stillman in ScienceDaily.
Ook dieren het slachtoffer
Niet alleen voor mensen kunnen hittegolven levensgevaarlijk zijn. Ook dieren lijden onder extreme warmte. Dat komt omdat de hoeveelheid gespecialiseerde eiwitten die andere moleculen beschermen tegen hitte dan toeneemt. Als dieren meer gevaarlijk hoge temperaturen gaan ervaren, kun je verschuivingen zien in hun fysiologie. Ze zullen misschien niet gelijk het loodje leggen, maar in hun lichaam kun je zien dat ze wel dicht bij dit punt in de buurt komen, klinkt het.