Waarom was Kameroen de underdog?
Kameroen geldt als één van de grote Afrikaanse voetballanden. Zo waren De Ontembare Leeuwen' het eerste team dat de kwartfinale van het wereldkampioenschap bereikte (in 1990, met de 38-jarige Roger Milla als sterspeler). Hoewel het West-Afrikaanse land tot voor kort nog beroep kon doen op doelpuntenmachine Samuel Eto'o, heerste de laatste jaren onenigheid op en naast het veld. Bij de laatste drie edities van de Africa Cup wist Kameroen zich slechts één keer te kwalificeren. Toen was de groepsfase ook meteen het eindstation. Voor deze editie stuurden sterren als Joel Matip (Liverpool), André Onana (Ajax) en Eric Maxim Choupo-Moting (Schalke 04) hun kat.
Wat is het aandeel van Broos in dit succes?
Als coach kroonde de Vlaams-Brabander zich drie keer tot Belgisch kampioen, maar de viervoudige Trainer van het Jaar' zat de laatste tijd op een zijspoor. Na weinig succesvolle omzwervingen in Abu Dhabi en Algerije mocht hij het proberen als bondscoach van Kameroen. De spelers die de kleuren van hun land wel verdedigen, reageerden positief op zijn aanpak. «Hij heeft de teugels opnieuw strakker aangehaald», zegt aanvaller Edgar Salli. «Er is meer discipline en op training geeft iedereen zich voor 100%. Deze gezonde concurrentie doet ons matchen winnen.» Broos sprak bovendien van een groep van 23 vrienden. De afwezigheid van vedetten is achteraf gezien misschien een meevaller.
Wat brengt de toekomst voor Kameroen en Broos?
De eindoverwinning op de Africa Cup garandeert dit jaar een deelname aan de Confederations Cup, het oefentornooi voor het WK in Rusland. Daar neemt Kameroen het op tegen Chili, Australië en Duitsland. Nadien volgen kwalificatiewedstrijden voor het WK, waarin De Ontembare Leeuwen' nog vol aan de bak moeten om Nigeria in te halen. Voor Broos is de overwinning een welgekomen revanche die zijn loopbaan op 64-jarige leeftijd nieuw leven inblaast.