Zingen in een koor verlicht symptomen van kanker

Zingen in een koor verlicht symptomen van kanker

Onderzoekers van de liefdadigheidsorganistie Tenovus Cancer Care hebben samengewerkt met Royal College of Music en Imperial College voor een studie naar de gezondheidseffecten van het zingen in een koor. Dat onderzoek werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift can het Europees Instituut voor Oncologie. Volgens directeur Ian Lewis is het de eerste studie die kan aantonen dat zingen het immuunsysteem positief beïnvloedt.

"Het zingen in een koor kan een scala aan sociale, emotionele en psychologische voordelen hebben, en nu hebben we aangetoond dat het biologische effecten heeft ook", aldus Lewis. "Het is echt goed nieuws, want het kan de manier waarop we mensen met kanker ondersteunen verbeteren in de toekomst."

Speekseltesten

De onderzoekers namen speekselmonsters af van 193 zangers uit vijf verschillende koren na een uur zingen. Ieder van hen was gelinkt aan kanker: patiënten, verzorgers, of achterblijvers na de dood van een vriend of familielid. Vervolgens werd het speeksel onderzocht op het stresshormoon cortisol en op moleculen die het lichaam helpen om ziektes te bestrijden.

De wetenschappers ontdekten dat de zangers over het algemeen positiever testten. Bovendien stelden ze vast dat degenen die een depressie of andere psychische aandoeningen hadden, de grootste vermindering van lichamelijke ontstekingen ondervonden na het zingen.

Groepssteun en inspirerende liedjes

De 64-jarige Diane Raybould, die deelnam aan het onderzoek, werd gediagnosticeerd met borstkanker op de leeftijd van 50. Bovendien verloor ze haar dochter van 28 jaar aan de ziekte. Raybould vertelde dat ze sinds 2010 zingt bij het 'Bridgend Sing With Us'-koor, waar ze veel steun krijgt van de koorleiders en -zangers, alsook van de "inspirerende liedjes waar je je echt beter van voelt".

Dokter Daisy Fancourt van het Centre for Performance Science legde uit dat mensen met kanker vaak kampen met stress, angst en depressie. Dat heeft een negatieve invloed op het immuunsysteem, dus hebben de patiënten "zo veel mogelijk steun nodig". "Dit onderzoek toont aan dat een eenvoudige activiteit als het zingen in een koor kan helpen om het welzijn en de levenskwaliteit van kankerpatiënten te verbeteren. Het brengt ze in de beste toestand om de behandelingen te ontvangen."

Foto AFP / N. Seelam