Wat is er aan de hand?
Noord-Korea dreigt middellangeafstandsraketten af te vuren richting het Amerikaanse eiland Guam in de Stille Oceaan. Op het eiland wonen 162.000 mensen, onder wie ook duizenden Amerikaanse soldaten. De VS hebben er een belangrijke militaire basis. Volgende week zal het plan afgerond worden, stelt Pyongyang. De raketten moeten op dertig tot veertig kilometer van het eiland in de zee belanden. Met die bedreiging laat het land zien dat het niet onder de indruk is van de harde taal van de Amerikaanse president Donald Trump. Hij stelde dat het land militair zwaar gestraft zal worden als het Amerika bedreigt. Pyongyang noemde Trumps woorden "een hoop onzin".
Hoe concreet is de dreiging?
De aankondiging van Noord-Korea was ongewoon gedetailleerd. Specialisten die het land volgen volgen, noemen de leider Kim Jong-un een "intelligente, harde man die risico's neemt". Maar de dictator beseft maar al te goed welke gevolgen zijn daden kunnen hebben. Volgens de Japanse hoogleraar Masao Okonogi wil Pyongyang de VS en de landen in de regio waarschuwen dat het de rakettesten gaat veranderen. Hij gelooft niet dat het een nieuw dreigement is richting de VS.
Hoe wordt er gereageerd?
Zuid-Korea is er niet gerust in. Gisteren hield de nationale veiligheidsraad een spoedbijeenkomst. Het leger waarschuwde zijn noordelijke buur in harde bewoordingen voor een verdere escalatie van het conflict. "Als Noord-Korea zijn provocaties niet stopzet, dan zal het communistische regime de harde en resolute vergelding van de geallieerden voelen", zei legerleider Roh Jae Cheon. Hij zei ook dat zijn land "voorbereid" is.
De Japanse regering van Shinzo Abe waarschuwde "nooit de provocaties te zullen tolereren". Japan ligt in de vuurlinie van de raketten die Noord-Korea dreigt af te vuren.
China wijst dan weer met de verwijtende vinger naar Amerika en heeft het gehad met de provocerende taal van Trump. Volgens Peking is vooral Washington verantwoordelijk voor de opgelopen spanningen tussen de VS en Noord-Korea. De aanhoudende vijandige houding van Trump tegenover Kim Jong-un heeft er volgens Peking enkel toe bijgedragen dat het regime van Kim Jong-un zijn nucleaire rakettenprogramma een versnelling hoger schakelde.