Zij hebben een uitzonderlijke job

Zij hebben een uitzonderlijke job

Katrien Hulsbosch is 28 en heeft een opleiding in de biologie. Zij is wereldkampioene jonge paardenfokker en werkt voor de fokkerij van Ludo Philippaerts met meer dan honderd paarden in Polen en een 15 tal fokmerries in België. Zij begeleidt het proces van het fokken van a tot z.

“Ik breng de hengst naar de dierenarts en daar springen ze op de bok, een kunstmatig paard. Zo wordt er sperma afgenomen. Er staat een hengstige merrie in een aparte box twee meter naast het paard zodat de hengst tot de daad kan overgaan. Het sperma wordt dan doorverkocht. Een staal kost afhankelijk van de hengst 450 tot 1.500 euro. Dat is afhankelijk van de prestaties en de leeftijd. Een klein deel wordt op voorhand betaald, de rest moet slechts betaald worden als het ‘gelukt' is. Sperma kan vers of in diepvriesvorm. Voordeel van vers is dat het slaagpercentage hoger is, maar je kan het dan niet lang bewaren, diepvries kan wel veel langer uiteraard.”

Ook de merries krijgen in de paardenfokkerij een aparte behandeling: ”Merries worden ‘gespoeld'. Dat zijn merries die zelf actief zijn in de sport en na de dekking wordt het embryo eruit ‘gespoeld' door de dierenarts en in een andere merrie geïmplanteerd zodat de biologische moeder verder actief kan zijn in de sport.”


Onderwaterlasser

Bart Cassiers heeft al een jarenlange carrière als beroepsduiker achter de rug en is ook gespecialiseerd in onderwaterlassen. “Lassen is een specialiteit voor iemand die beroepsmatig duikt. Vaak gaat het om zeeschepen die schade hebben opgelopen. Het is uiteraard veel goedkoper om een schip ter plaatste onder water te repareren dan dat het in een droogdok moet. Of het gaat om het herstellen van kademuren en ze beschermen tegen corrosie. De technieken zijn vandaag zo geëvolueerd dat onderwaterlassen kwalitatief bijna evenwaardig is aan drooglassen. Er wordt dus zeer veel onder water gelast.”

Bart Cassiers geeft zelf ook een opleiding in onderwaterlassen. “In België zijn er misschien maar een tiental echt goede onderwaterlassers actief. Een onderwaterlasser moet perfect werk afleveren. Dat spreekt voor zich, maar de veiligheid speelt uiteraard ook een cruciale rol. En je moet gedreven zijn want je duikt natuurlijk niet altijd in de beste weersomstandigheden. Het vraagt behoorlijk wat stressbestendigheid. Soms ben je in een uithoek van de wereld werken aan het uitvoeren aan een schip dat driehonderd meter lang is en dan is het zicht ook nog eens beperkt tot minder dan een halve meter. Er zijn er niet veel die dat volhouden.”