Ze doen dat in een ophefmakend artikel in het wetenschappelijke tijdschrift 'Proceedings of the National Academy of Sciences', waarin de auteurs de grote woorden niet schuwen. De kern van hun betoog is dat het uitsterven van dierensoorten veel sneller plaatsvindt dan tot nu toe gedacht, in die mate dat sprake is van massa-extinctie.
Dinosaurussen
Dat was in het verleden al vijf keer eerder het geval - denk maar aan het verdwijnen van de dinosaurussen - maar het grote verschil is volgens de wetenschappers dat deze uitstervingsgolf te wijten is aan de mens, waar dat vroeger kwam door natuurlijke veranderingen. Door overbevolking en overconsumptie krimpt de beschikbare habitat voor tal van planten- en dierensoorten.
Zelfs dierensoorten die voorlopig nog niet met uitsterven bedreigd zijn, worden op sommige plaatsen gewoon helemaal weggevaagd. In dat verband geven de wetenschappers het voorbeeld van de leeuw. ,,Historisch gezien waren er leeuwen in heel Afrika, het zuiden van Europa en het Midden-Oosten, helemaal tot in India. Maar nu is het gros van de leeuwenpopulaties verdwenen."
Niet onafwendbaar
Gelukkig hoeft de zesde uitstervingsgolf niet onafwendbaar te zijn, op voorwaarde dat er nu wordt ingegrepen. Op dat vlak zijn de auteurs eerder sceptisch. "Alles wijst erop dat de aanvallen op biodiversiteit in de komende twee decennia alleen maar zullen toenemen", klinkt het weinig hoopvol.