Zakenman wil vluchtelingen een nieuw land geven

Zakenman wil vluchtelingen een nieuw land geven

Jason Buzi is geen politicus, academicus of werknemer bij een ngo. Veel ervaring met het vluchtelingenprobleem heeft hij, als vastgoedmogul uit Sillicon Valley, niet. Toch bedacht hij een oplossing voor de crisis, die zowel bijzonder eenvoudig als naïef en absurd klinkt.

Buzi startte de campagne Refugee Nation waarmee hij een nieuwe staat hoopt op te richten. "In de hele wereld wonen een pak stateloze mensen. Ons idee is om hen een eigen land te geven, waar ze in alle veiligheid kunnen leven en werken, zoals de rest van de wereld", lichtte hij toe aan de Amerikaanse krant The Washington Post.

Angelina Jolie

Israël, het geboorteland van Buzi, is een voorbeeld van een nieuwe staat die in de recente geschiedenis is opgericht, maar een eenvoudige oplossing is het niet. De zakenman denkt er ook aan om enkele onbewoonde eilanden op te kopen, en daar zijn vluchtelingenstaat te vestigen.

Onlangs bood iemand hem zelfs aan een eiland in de Filipijnen te verkopen, "en het was niet eens erg duur". Buzi overweegt eveneens om landen met een kleine bevolking te vragen vluchtelingen onderdak te bieden, in ruil voor een som geld. Hij denkt dan bijvoorbeeld aan Dominica, een eilandenstaat in de Caraïben.

Buzi heeft zelf al tussen de 10.000 en 15.000 dollar geïnvesteerd in het project, en hoopt nu beroemdheden zoals Angelina Jolie aan te trekken om Refugee Nation te steunen.

Mensenrechten

Hoe de nieuwe staat zou functioneren, is nog niet duidelijk. Bovendien is het maar de vraag om vluchtelingen daar wel willen wonen. "In een geglobaliseerde wereld willen mensen uiteindelijk zelf kiezen waar ze wonen, en dat doen ze het liefst in de nabijheid van vrienden, familie en jobs", zegt Alexander Betts, directeur van het Refugee Studies Center van de universiteit van Oxford.

"Artificiële naties leiden vaak tot geweld, en het is moeilijk om je in te denken dat mensen er permanent zouden willen wonen, behalve als het om het paradijs op aarde gaat", voegt hij eraan toe. Mochten mensen gedwongen worden erheen te verhuizen, dan dringen mensenrechtenkwesties zich op, waarschuwen experts nog.