Het officieuze jaarlijkse feest der wiskunde werd in 1988 in leven geroepen door een wetenschapsmuseum in San Francisco. Wetenschappers vieren deze dag doorgaans met appeltaart, oftewel pie in het Engels. Vorig jaar kon je in Technopolis Mechelen zelfs een 'pi-ls' drinken, een biertje met een alcoholpercentage van 3,14%. In sommige filialen van de Pizzahut kan je ook pi-zza kopen voor 3,14 euro.
"Afgeronde Pi-dag"
Vorig jaar werd gezien als een extra bijzondere Pi-dag, omdat 14 maart 2015 de eerste vijf cijfers van de wiskundige constante bevat: 3,1415. Dit jaar wordt daarom ook de "Afgeronde Pi-dag" genoemd, omdat 3,14159 naar boven afgerond 3,1416 is.
Speciaal om het getal ? in de bloemetjes te zetten, snorden we enkele weetjes op.
- Het getal Pi werd voor het eerst omschreven als de verhouding tussen de omtrek en de diameter van een cirkel door de Welshe wiskundige William Jones in 1706. Daarvoor was ? gewoon de zestiende letter van het Griekse alfabet.
- De Nederlandse wiskundige Ludoph Van Ceulen vond als eerste 35 decimalen van Pi. Zijn prestatie staat gebeiteld in de Pieterskerk in Leiden. Zou het toeval zijn dat dit net in de ?-terskerk is?
Foto Flickr / koka_sexton