Automatische camera's werden geplaatst in de vervreemdingszone rondom de plaats waar de kernramp van Tsjernobyl dat in 1986 plaatsvond. Ze moeten beelden maken van het gaan en staan van de wilde dieren die dit gebied tot hun thuis maakten.
Op basis van deze opnames kunnen wetenschappers dan beslissen welke soort er het meest geschikt is voor het dragen van een halsband die het niveau van radioactiviteit kan meten in de gehele zone. Het doel is dan om de onzekerheid over de risico's van blootstelling aan radioactiviteit voor mensen en dieren te verminderen. Onnodig conservatisme moet vermeden worden.
Het onderzoeksteam heeft al meer dan 10.000 beelden van dieren kunnen verzamelen. Het doet vermoeden dat er een grote diversiteit aan wilde dieren in de zone rondloopt. Keuze genoeg voor de onderzoekers dus.
"We willen een dier dat zich veel verplaatst, zodat we veel verschillende niveaus van besmetting ontmoeten", vertelt Mike Wood, een onderzoeker aan de Universiteit van Salford. De beslissing wordt in 2016 gemaakt.