Gordon Shepherd, een neurowetenschapper van de Yale School of Medicine, heeft jarenlang onderzoek uitgevoerd naar het effect van bepaalde voedingswaren op je hersenen. Sindsdien is hij ervan overtuigd dat de smaak van wijn niet in de drank zelf zit, maar dat deze wordt gemaakt door het brein van de proever.
Moleculen
"De moleculen in wijn hebben geen smaak, maar wanneer ze onze hersenen stimuleren, creëren ze de smaak", legt hij uit in een interview met The Times. "Je kan het vergelijken met de manier waarop onze hersenpan ook kleuren creëren", aldus de expert.
Omdat wijn een uitgesproken en ingewikkelde smaak heeft, moeten je hersenen hard werken als je langzaam van je drankje nipt. Je zou zelfs meer hersenactiviteit vertonen dan wanneer je naar muziek luistert of een moeilijk wiskundeprobleem probeert op te lossen.
Dit mag natuurlijk geen excuus zijn om à volonté wijn te drinken, want dat is ronduit ongezond. Maar het is wel een fijn weetje om mee uit te pakken als je nog eens een flesje deelt met vrienden.