Amerikaanse onderzoekers lieten voor een vernuftig opgezet experiment 88 proefpersonen vragenlijsten invullen op de computer. Tijdens die taak verscheen er in de rechterbovenhoek de waarschuwing dat de deelnemers absoluut niet op de escape-toets mochten drukken omdat er dan belangrijke gegevens zouden verloren gaan.
Slim experiment
Na afloop van het experiment werd de helft van de proefpersonen de hele nacht wakker gehouden. De volgende dag kregen alle deelnemers een e-mail waarin stond dat ze op de escape-toets hadden gedrukt, ook al had in werkelijkheid niemand de knop aangeraakt. Vervolgens werden de proefpersonen gevraagd om een bekentenis af te leggen met een digitale handtekening.
Extra kritisch
De bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences suggereren sterk dat men extra kritisch moet omgaan met bekentenissen van verdachten die vermoeid zijn. Maar liefst 30 van de 44 onuitgeslapen proefpersonen besloot om schuld te bekennen. In de uitgeslapen groep tekenden 16 mensen de verklaring. Dat betekent dat mensen die niet geslapen hebben 4,5 keer vaker geneigd zijn om de bekentenis te tekenen dan mensen met een goede nachtrust.
Laat verhoor
Volgens psycholoog Aaron Benjamin van de Universiteit van Illinois, die niet bij het experiment betrokken was, bewijst de studie dat een valse bekentenis gemakkelijk is af te dwingen. "Het gebeurt echt dat mensen een misdaad bekennen die ze niet hebben gepleegd", verklaart hij op de nieuwssite van het wetenschappelijk tijdschrift Science. "Verdachten worden vaak laat 's avonds ondervraagd of na een lange, slapeloze periode in het politiekantoor, en dat kan leiden tot valse bekentenissen."
Foto Pixabay