Dat blijkt uit de eerste resultaten van een studie van de Université Catholique de Louvain (UCL) en de Vrije Universiteit van Brussel (VUB). Een team wetenschappers werkt al enkele jaren aan een studie naar sterfterisico's en levensverwachting. Het onderzoek zal pas binnen twee jaar volledig afgerond zijn, maar de eerste conclusies zijn alvast opmerkelijk.
Grootste verschil ooit
Er is een groot verschil in levensverwachting tussen mensen die het financieel goed hebben en mensen die moeilijk rondkomen. Wie een goed inkomen heeft, hoger opgeleid is, comfortabel woont en een professioneel hoge status geniet, leeft opmerkelijk langer dan wie het niet breed heeft, een minder goede job uitoefent en niet al te hoog scoort op de sociale ladder. «We zien een verschil van tien tot veertien jaar», zegt professor Sociale Demografie en Epidemiologie Sylvie Gadeyne (VUB) in De Morgen. «Dat is meer dan we verwacht hadden. We wisten dat er een verschil was, want dat was al zo in de jaren 80 en 90. Maar het verschil was nooit eerder zo groot.»
Oorzaken
Er zijn drie mogelijke oorzaken, die de onderzoekers nu onder de loep nemen. Wie goed zijn brood verdient, leeft ten eerste in luxe en dat helpt om oud te worden. Ten tweede hebben die mensen doorgaans ook een sterker sociaal netwerk rond zich en kunnen ze vaak beter omgaan met stresssituaties. Ten derde gedraagt iemand die er warmpjes bijzit zich ook anders. Hij zal bijvoorbeeld sneller naar de dokter gaan. «Werken biedt structuur. Het geeft een gevoel van eigenwaarde. Het zorgt ook voor zingeving en voor materiële welgesteldheid. Allemaal factoren die van invloed zijn op levensverwachting», besluit Gadeyne.