De 65-jarige Mélenchon (foto) is dan ook geen groentje. Het is de tweede opeenvolgende keer dat hij zich kandidaat stelt bij de presidentsverkiezingen. Hij was bovendien ooit minister onder de socialistische premier Lionel Jospin, maar keerde zich later van de PS af omdat de partij niet links genoeg is. Hij richtte in 2009 zijn eigen partij op, de Parti de Gauche en zetelt sindsdien in het Europese Parlement. In 2016 kwam hij met een nieuwe beweging, France Insoumise, wat vrij vertaald Opstandig Frankrijk betekent.
Wat belooft hij de Fransen?
Bij de presidentsverkiezingen van 2012 haalde Mélenchon met zijn vorige partij een goeie 11% van de stemmen in de eerste ronde. Nu focust hij met La France Insoumise meer op ecologische accenten, zoals een kernuitstap. Zo pleit hij voor "100% duurzaam" energiebeleid. Tegen 2050 zou die overgang volledig moeten gebeurd zijn, luidt de belofte.
Daarvoor zou hij de geldkraan voor fossiele brandstoffen volledig dichtdraaien en zal hij de kerncentrales sluiten. Verder wil hij de pensioenleeftijd verlagen van 62 naar 60 jaar, het minimuminkomen met zo'n 16% verhogen voor een 35-urige werkweek, 200.000 extra ambtenaren aanstellen en de hoogste inkomens extra belastingen laten betalen.
Van de Europese Unie en de Navo moet deze linkse rakker niets weten. Uit die laatste organisatie belooft hij zo snel mogelijk op te stappen. De samenwerking binnen de EU wil hij heronderhandelen en de voorstellen in een referendum voorleggen aan de Fransen met de vraag of ze nog deel willen uitmaken van de Unie.