Het is al langer geweten dat Facebook, een van de meest gedownloade apps wereldwijd, een belangrijke oorzaak is van een snel leeglopende batterij. Vorig jaar werd het sociale mediaplatform ervan beschuldigd actief te blijven wanneer de app niet gebruikt werd. Facebook verwijderde de bugs, maar twijfels bij de impact van de app op de batterij van een smartphone bleven bestaan.
De Guardian-reporter verwijderde de Facebook-app van zijn iPhone 6S Plus gedurende een week. Hij stelde vast dat er elke avond 15% meer batterij overbleef. 's Nachts laadde hij zijn toestel op en overdag gebruikte hij Facebook gedurende dezelfde tijdsintervallen en voor dezelfde doelen. In plaats van de app gebruikte hij Safari om de mobiele website te bezoeken. Door de app te deleten had hij ook 500MB meer ruimte op zijn telefoon.
Om zeker te zijn dat het geen uniek geval was, vroeg de reporter aan andere iPhone-gebruikers om dezelde test uit te voeren. Allemaal kwamen ze tot dezelfde vaststellingen. Ze bevestigden ook dat de mobiele website bijna even gebruiksvriendelijk is als de app. Het enige wat ontbreekt, is de Share-functie voor foto's.
Eerdere tests op een LG G4 wezen al uit dat de Facebook-app voor Android ook een impact heeft op het batterijverbruik. Wanneer de app in kwestie en ook Facebook Messenger werden verwijderd, dan gingen de andere apps op de smartphone 15% sneller. Een week zonder Facebook-app op een Huawei Nexus 6P leverde 20% meer batterij op.
Een woordvoerder van Facebook heeft al laten weten dat de aangekaarte zaak onderzocht wordt.