«De PCR-tests (...) detecteren nog steeds de besmettingen, ook de besmetting met omikron», zegt de WHO in de mededeling. Over de impact van de omikronvariant, die recent werd ontdekt in het zuiden van Afrika, is nog weinig bekend. In Zuid-Afrika lijken mensen mildere klachten te hebben dan bij de deltavariant. Om meer te weten over het ziekteverloop en de resistentie tegen vaccins is nog zeker twee weken onderzoek nodig.
De omikronvariant van het coronavirus vormt een groot wereldwijd risico waar landen zich goed op moeten voorbereiden. Dat zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). «Uitbraken van de nieuwe variant kunnen grote gevolgen hebben». De organisatie benadrukt ook de vele onzekerheden die nog bestaan rond het gevaar en de besmettelijkheid van de variant. «De nieuwe variant heeft een niet eerder geziene hoeveelheid mutaties die zorgelijk zijn voor het verloop van de pandemie», aldus de WHO. «Het wereldwijde risico met deze nieuwe variant hebben wij ingeschat op erg hoog.»
Australië stelt heropening grenzen uit
Intussen verspreidt de variant zich als een olievlek over de wereld. Er zijn de afgelopen uren nieuwe gevallen vastgesteld in Canada en Zwitserland. Australië heeft het project van de heropening van de grenzen voor studenten en gekwalificeerde arbeiders uitgesteld. Reden daarvoor zijn de onzekerheden omtrent het gevaar en de besmettelijkheid van de nieuwe omikronvariant. Australisch premier Scott Morrison verklaarde dat de heropening niet zal plaatsvinden op 1 december, zoals gepland, en noemde de ingreep «nodig en tijdelijk.»