Ongeveer de helft van de 194 landen die lid zijn de WHO, zullen tegen het einde van dit jaar de beoogde vaccinatiegraad van 40 procent niet halen. In 40 landen kreeg amper 10 procent van de bevolking een coronavaccin. Volgens de WHO is vooral het hamstergedrag van verschillende westerse landen de oorzaak van deze vaccinatiekloof. Het leeuwendeel van de vaccinaties wereldwijd gebeurt dan ook in deze landen, die vaak al aan hun boostercampagne zijn begonnen.
Uit verschillende hoeken klinkt daarom kritiek op westerse landen. Zij zouden te weinig doen om de globale vaccinatieongelijkheid via het Covax-programma - waarmee arme landen aan de nodige vaccins worden geholpen - te bestrijden.
Distributieproblemen en vaccinscepticisme
Cijfers van de WHO illustreren de diepe kloof. Zo kon Duitsland bijvoorbeeld al 171 vaccindoses per 100 inwoners uitdelen. In Madagaskar daarentegen gaat het gemiddeld om 2,7 doses per 100 inwoners. In de Democratische Republiek Congo ligt het cijfer zelfs op 0,32.
Volgens de farmaceutische industrie is er genoeg voorraad aan vaccins en is dit niet de reden voor het probleem. Zo schat de International Federation of Pharmaceutical Manufacturers & Associations (IFPMA) dat er in de maand december alleen al 1,4 miljard doses werden geproduceerd.
Distributieproblemen en het vaccinscepticisme in bepaalde landen daarentegen leiden wel tot een lagere vaccinatiegraad, zo zegt de IFPMA. Bovendien laat de levering van de Covax-vaccins vaak lang op zich wachten. Sommige spuiten hebben dan nog maar een paar weken tot de vervaldatum, wat de verdeling in armere landen bijzonder ingewikkeld maakt.