Wie een kat in huis haalt zou die moeten laten steriliseren voor het dier vijf maanden oud is. Dat zegt de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn in een advies. Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) wil het advies volgen en werkt aan concrete voorstellen, waarmee hij dan naar de Vlaamse regering trekt.
De eigenaars zouden zelf instaan voor de sterilisatie. Nu zorgen de persoon of organisatie die de kat weggeeft daar vaak voor. Enkel kwekers zouden nog ongesteriliseerde katten mogen houden. Baasjes zelf verantwoordelijk maken voor de sterilisatie brengt hen al vroeg in contact met de dierenarts en moet ervoor zorgen dat ze er later ook sneller naartoe gaan als het dier ziek is, luidt de redenering.
Zwerfkatten
Dierenrechtenorganisatie GAIA is voorstander van de verplichting. «Niet gesteriliseerde katten die men niet weggeeft of verkoopt, planten zich tijdens hun dagelijkse escapades uiteraard voort en daar komen dan twee tot drie keer per jaar zes kittens uit voort. Dat worden zwerfkatten, die elkaar besmetten met allerlei virussen of de nieuw geboren, ongewenste kittens eindigen massaal in de dierenasielen waar een groot deel doodziek noodgedwongen ingeslapen wordt. Katten zijn wegwerpdieren geworden omdat mensen de natuur hun gang laten gaan», zegt GAIA-directeur Ann De Greef.
Drama's
«Wie zoals de dierenasielen dag in dag uit geconfronteerd wordt met de drama's van gedumpte katten, is vragende partij en smeekt om verplichte kattensterilisatie. De kraan moet gewoon dicht aan de bron», klinkt het. GAIA overhandigde Weyts maandag ruim 37.000 handtekeningen voor de verplichte sterilisatie.
In het Brussels Gewest geldt er vanaf 2018 een verplichte sterilisatie van huiskatten, zo heeft staatssecretaris voor Dierenwelzijn Bianca Debaets in mei beslist. In Wallonië is die verplichting al van kracht.