GIFs, ofwel Graphics Interchange Format, zijn de bewegende prentjes die je overal op het internet tegenkomt. Buzzfeed gebruikte onlangs nog GIFs om de situatie in Oekraïne uit te leggen. Travis Rich en Kevin Hu, twee onderzoekers bij MIT, willen de prentjes nu omzetten in een taal door emoties op GIFs vast te pinnen. Daarvoor hebben ze een site gemaakt, waarop je twee GIFs te zien krijgt met een bepaalde emotie. Vervolgens moet je de GIF selecteren die de emotie het beste uitbeeldt.
Zo hopen Rich en Hu een visuele databank van emoties aan te leggen. Mensen zien emoties in de bewegende beelden, terwijl computers dit niet kunnen. Door de emoties te kwantificeren kan een computer beslissen welke GIF bij welke emotie hoort.
Een van hun eerste doelen is om een tekst-naar-GIF-vertaler te maken. De bedoeling daarbij is dat je wat tekst ingeeft en dat de computer die omzet naar bewegende beelden. Vanaf dat Rich en Hu een grote databank hebben zijn de mogelijkheden eindeloos volgens hen. Hu hoopt zelfs dat computers op een dag sonnetten van Shakespeare kunnen omzetten naar GIFs.
Wat interessant is, is dat door het geven van emoties culturele verschillen duidelijk worden. GIFs die geluk uitdrukken zijn universeel hetzelfde, maar GIFs die opluchting tonen, verschillen sterk over heel de wereld. Rich en Hu hopen dat het met hun database gemakkelijker wordt om te kijken hoe mensen van over heel de wereld emoties interpreteren.
Rich en Hu denken dat ze met hun database zo een hele boel onderzoekers kunnen helpen. En wie weet, misschien worden GIFs een soort van universele taal?