Een wetenschappelijk panel in het Verenigd Koninkrijk beoordeelde onlangs een nieuwe manier om mitochondriële ziektes tegen te gaan. Bij die manier wordt genetisch materiaal gebruikt van drie verschillende personen. Hun oordeel was dat de veiligheid van de techniek nog getest moet worden maar dat het mogelijk is dat baby's over twee jaar via deze wijze op de wereld komen.
1 op 6.500 baby's wordt geboren met een mitochondriële ziekte. Dat zijn ziekten die ervoor zorgen dat er in afwijking is in de mitochondriën, waardoor de cellen minder energie kunnen aanmaken. Dat kan leiden tot spierzwakte, blindheid, hartfalen of zelfs tot de dood. Mitochondriën worden doorgegeven via de moeder, dus als een moeder een afwijking heeft in haar mitochondriën dan zal het kind deze aandoening ook hebben.
Het wetenschappelijk panel, dat werd samengesteld door de Human Fertilisation and Embryology Authority (HFEA), beoordeelde twee technieken van in-vitrofertilisatie waarbij genetisch materiaal van drie personen wordt gebruikt. Het komt erop neer dat het sperma van de vader wordt gebruikt om twee eicellen te bevruchten: één eicel van de moeder en één eicel van een donor, waardoor twee embryo's ontstaan. Bij beide embryo's worden de celkernen verwijderd. De celkernen van de moeder worden dan in het embryo van de donor geplaatst, waardoor de afgeweken mitochondriën niet worden doorgegeven. Nadien wordt het embryo van de donor met de celkernen van de moeder ingeplant in de baarmoeder van de moeder. De celkernen bevatten het meeste genetische materiaal, maar de mitochondriën van de donor bevatten ook een beetje genetisch materiaal.
Professor Robin Lovell-Badge, een lid van het wetenschappelijk panel dat de methodes bekijkt zegt dat "voorlopig alles in de technieken veilig lijkt, maar je weet maar nooit wat er kan gebeuren." Daarom besloot het panel dat er nog een laatste serie testen moeten gebeuren voordat de technieken volledig veilig worden verklaard. "Er is niets dat wijst op problemen", zegt professor Andy Greenfield, voorzitter van het panel. "Maar we zullen pas weten dat deze technieken veilig zijn voor mensen éénmaal ze op mensen zijn getest. Toen in-virtofertilisatie in zijn kinderschoenen stond werden deze veiligheidsvragen ook gesteld."
De overheid heeft in principe in-vitrofertilisatie met materiaal van drie ouders al goedgekeurd toen de chief medical officer Dame Sally Davies vorig jaar zei dat het normaal is dat deze levensreddende technieken zo snel mogelijk worden toegepast. De Britse overheid denkt er nu aan om regelgeving rond kunstmatige fertilisaties te veranderen, maar dat is voorlopig nog niet gebeurd.