Een wijntje kan fantastisch smaken, zeker op het terras tijdens een vroege lentedag, maar die hoofdpijn die er soms mee gepaard gaat is minder aangenaam. Wetenschappers van de University of Illinois zeggen nu een manier te hebben gevonden waarmee Chateau Migraine tot het verleden behoort. Bovendien zou hun onderzoek wijn ook gezonder kunnen maken.
Professor Yong-Su Jin en zijn team gebruikten het enzym nuclease om het DNA van de gist, die verantwoordelijk is voor het fermenteren van de wijn, aan te passen. Zo kan de malolactische gisting vlotter verlopen. Tijdens dat gistingsproces wordt de wijn minder fruitig en meer karaktervol, maar kunnen er ook stoffen vrijkomen die hoofdpijn veroorzaken.
Het onderzoek, dat gepubliceerd werd in het tijdschrift Applied en Environmental Microbiology, hoopt op termijn gezonde voedingsstoffen toe te voegen aan voedsel dat een fermentatieproces doorgaat, zoals bier, kaas en augurken. "Wijn bevat bijvoorbeeld de gezonde stof resveratrol, dat een effect heeft dat kanker tegengaat", zegt de professor. "Wij hebben een gist gemaakt waarmee een wijn tot tien keer meer resveratrol bevat.", aldus Yong-Su Jin.
De nuclease dient als een 'genomenmes', dat bepaalde genen van het DNA kan verwijderen. Jin benadrukte het belang van het genomenmes om deze genetische veranderingen toe te passen. "In het verleden werden er antibiotica gebruikt bij genetische manipulatie. Veel mensen hebben daar bezwaren tegen, omdat het lichaam zo een antibioticaresistentie opbouwt. Met deze techniek hebben we geen antibiotica nodig", besluit de professor.