Een grootschalige dierenstudie heeft iets interessants onthuld over gapen: dieren met grotere hersenen en meer neuronen, hebben de neiging om langer te geeuwen. Onderzoekers kwamen tot die conclusie nadat ze 1.291 afzonderlijke gapen bestudeerden. Ze keken hiervoor vooral naar online video's en video-opnames van dierentuinen. Zagen ze een dier geeuwen? Dan maten ze de duur van zo'n gaap en vergeleken ze het met de gekende hersenomvang en het gewicht van het brein van die diersoort. Voor de studie werden 55 zoogdiersoorten en 46 vogelsoorten gebruikt.
Mensen geeuwen het langst
Een gelijkaardige studie met mensen vond plaats in 2016. Daar bleek dat muizen gemiddeld het kortste geeuwden (0.8 seconden), en mensen het langst (6.5 seconden). Maar die studie, met dezelfde wetenschappelijke methode, beschreef slechts 24 diersoorten en bekeek louter 205 geeuwen.
De studies sluiten geen verband met intelligentie, enkel met de grote van het brein en het aantal neuronen in de hersenen van elke diersoort. Daarnaast houden de onderzoeken ook geen rekening met hoe vaak een diersoort geeuwt. Zo geeuwen mensen gemiddeld 5 à 10 keer per dag.
Toch biedt het onderzoek een belangrijk inzicht voor het bewijzen van de oorzaak van geeuwen. Geeuwen is namelijk een essentiële tool om onze hersenen af te koelen. Daarom hebben grotere hersenen, langere geeuwen nodig om de grijze massa voldoende af te koelen. Die hypothese lijkt dus met deze recente studie opnieuw bevestigd te worden.