Het oudste bewijs van leven op het land was tot voor kort gevonden in Zuid-Afrika. De bacterie dateerde van zo'n 2,7 tot 2,9 miljard jaar geleden. Daarom gingen de wetenschappers ervan uit dat er toen voor het eerst levende wezens waren op aarde. Met de ontdekking van de onderzoekers van de universiteit van Nieuw-Zuid-Wales in Sydney, die beschreven wordt in Nature Communications, komt daar verandering in.
"Het is mogelijk dat het leven ontstond in warmwaterbronnen op het land, en niet, zoals veelal wordt aangenomen, in de oceaan waarna het zich later aanpaste aan het leven op het land", klinkt het. De wetenschappers zijn er bovendien zeker van dat de bacteriën zich 3,48 miljard jaar geleden niet in de oceaan bevonden, aangezien ze een mineraal bevatten dat enkel kan ontstaan in zoetwaterbronnen op het land.
Zoektocht naar leven op Mars
De resultaten van het onderzoek hebben ook invloed op de zoektocht naar leven op Mars, beweren de Australische wetenschappers. Zo heeft de rode planeet ook oeroude afzettingen van warmwaterbronnen die vermoedelijk even oud zijn als de formatie van Australië, waar sporen van leven gevonden zijn. "Als die fossielen op aarde zo lang bewaard kunnen blijven, is er een goede kans dat dat ook kan op Mars", klinkt het hoopvol.