Wetenschappers ontdekken atmosfeer rond aardeachtige planeet

Wetenschappers ontdekken atmosfeer rond aardeachtige planeet

Sterrenkundigen hebben al dergelijke vondsten in het verleden gedaan, maar het is de eerste keer dat er effectief bewijs is van een atmosfeer rond een planeet die van grootte ongeveer gelijkaardig is aan de aarde.

De planeet GJ 1132b ligt in het Vela-sterrenstelsel en is 39 lichtjaren van ons verwijderd. De ster waar de planeet omheen cirkelt, is veel kleiner, koeler en zwakker dan onze zon.

Hoopgevend

Uit een studie die in het Astronomical Journal werd gepubliceerd, blijkt dat de planeet omgeven is door een dikke laag gassen. Die zouden bestaan uit water of methaan, of een combinatie van beide. Die ontdekking kan onderzoekers helpen in het uitzoeken of de planeet GJ 1132b geschikt is voor leven zoals we dat hier kennen.

De kans dat er leven is op GJ 1132b is echter zeer klein. De planeet heeft namelijk een oppervlaktetemperatuur van 390 graden Celsius. "De warmste temperatuur waarbij leven op onze aarde kan bestaan, is 120 graden Celsius en dat is veel koeler dan deze planeet", zegt dr. John Southworth, de hoofdonderzoeker van de Keele University.

Toch is de ontdekking van de wetenschappers veelbelovend. "Wat we hebben aangetoond, is dat planeten rond lichte sterren atmosferen kunnen hebben en omdat er daarvan zoveel zijn in het universum, maakt dit het veel waarschijnlijker dat er eentje leven zou hebben", verduidelijkt Southworth.