Wetenschappers van de Eötvös Loránd Universiteit in Boedapest hebben dertien honden geleerd om stil te liggen in een MRI-scanner. Als ze dit onder de knie hadden, kregen de huisdieren een aantal lovende woorden (als "goed zo") en neutrale woorden (als "toch") te horen. Die woorden werden zowel in een neutrale als een opgewekte, lovende toon opgenomen.
Terwijl de viervoeters de woorden te horen kregen, werd de activiteit in hun hersenen onder de loep genomen. Wat blijkt? Net als mensen, verwerken de dieren klank en woordinhoud los van elkaar. Zo wordt de linkerhersenhelft gebruikt om het woord te registreren, terwijl de rechterzijde reageert op de klank.
De onderzoekers ontdekten ook dat de dieren een "beloningscentrum" hebben, dat oplicht bij plezierige zaken. Dit gebied in de hersenen zal pas geactiveerd worden als het baasje een echt lovend woord gebruikt met de juiste intonatie.
"Vocabulaire is kennelijk geen uniek menselijke vaardigheid die voortkomt uit het ontstaan van taal, maar eerder een oudere functie die er al was", besluit de Hongaarse onderzoeker Attila Andics. Dat honden dit talent om woorden te verstaan bereikt hebben, zou komen omdat ze leven in een "omgeving die rijk is aan spraak."
Foto Pexels