De kantoordeuren openen via een onderhuids ingeplante chip: voor veel mensen klinkt dat als een vaag sciencefictionverhaal. Niets is minder waar. In Zweden loopt er momenteel een pilootproject waarbij werknemers via een chip de kantoordeuren openen, de lift roepen of het kopieerapparaat activeren.
De plaats van het experiment is het Zweedse Epicenter, een hoogtechnologisch kantoorgebouw waarin verschillende start-ups gehuisvest zijn. Elke werknemer van de bedrijven die er hun intrek nemen, krijgt de mogelijkheid om een chip ter grootte van een rijstkorrel in de hand te laten inplanten. De klassieke' externe badge die gewoonlijk gebruikt wordt voor de parking en de kantoor- en liftdeuren, wordt dus vervangen door de chip.
De functies van de chip zijn voorlopig nog beperkt aangezien het om een pilootproject gaat. Maar de chipontwikkelaars onderzoeken volop hoe de chip in het dagelijkse leven verder ingezet kan worden. Uiteindelijk is het de bedoeling om de chip te laten communiceren met de smartphone, tablet of computer van de eigenaar. Op termijn zou het zelfs mogelijk moeten zijn om er in de cafetaria de lunch mee te betalen.
Met deze onthulling vervult Zweden nog maar eens zijn voortrekkersrol op het gebied van technologische ontwikkelingen. Momenteel wordt er in het Scandinavische land amper nog met cash geld betaald en verloopt de muziekconsumptie praktisch volledig via streaming. Wetende dat de nu wereldbekende streamingdienst Spotify van Zweedse origine is, mag dat eigenlijk amper verbazen. De ingeplante chips worden momenteel nog niet op grote schaal gebruikt, maar zijn wel in opmars. Op een tech-conferentie vorig jaar liet een vijftigtal personen zich een dergelijke RFID-chip inplanten