Wereldeconomie flakkert voor het eerst in zes jaar op

Wereldeconomie flakkert voor het eerst in zes jaar op

Deze cijfers zijn gelijkaardig aan de gegevens die de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling in juni publiceerde. Voor volgend jaar heeft de Parijse denktank de prognose met 0,1 procentpunt verhoogd. Dit is vooral te danken aan de groei in Rusland, die groter is dan verwacht. Dat land profiteert van de hogere olieprijzen en de lagere interestvoeten. Voor België gaat de OESO uit van een groei met 1,6% dit jaar en 1,7% volgend jaar.

Ondanks de gunstige cijfers, is er volgens de OESO wel enige voorzichtigheid geboden. Een groei van 3,5% is voor de gewone consument te klein om het verschil te voelen in het dagelijkse leven. Bovendien bestaat nu het risico dat de beleidsmakers op hun lauweren gaan rusten.

"De wereldwijde economie ziet er beter uit", legt OESO-hoofdeconomiste Catherine Mann uit in The Financial Times. "Maar we zijn bezorgd dat de beleidsmakers geneigd zijn om te denken dat hun werk erop zit. Dat klopt uiteraard niet". Met een groei van 3,5% doet de wereldeconomie het nog steeds niet even goed als voor de financiële crisis. Toen was er sprake van een groei van 4%.

De Oeso stelt vast in het rapport vast dat de loongroei in de ontwikkelde economieën nog 'teleurstellend' laag is, waardoor de inflatie op een laag niveau blijft. En een voortzetting van sterke groei in de opkomende economieën is alleen mogelijk als deze landen diepere hervormingen doorvoeren.