Een grote vrachtwagen met de stoffelijke resten van 136 slachtoffers, die onlangs werden geïdentificeerd, reed door de hoofdstraat van de Bosnische hoofdstad. De truck was bedekt met een grote Bosnische vlag en honderden bloemen, en de straat was bedekt met witte rozenblaadjes.
Duizenden mensen kwamen in Sarajevo de straat op om de slachtoffers te groeten. Onder hen bevonden zich veel moeders, echtgenotes en zussen van de 8.000 moslimmannen die in 1995 door Servische troepen werden vermoord.
AFP / DIMITAR DILKOFF
1.000 vermisten
De stoffelijke resten worden morgen begraven in Srebrenica, de stad dicht bij de Servische grens waar het bloedbad exact twintig jaar geleden plaatsvond. Na al die tijd worden er nog steeds massagraven gevonden. Tot nu toe zijn er zo'n 7.000 slachtoffers gevonden.
De herdenking van de massamoord wordt morgen naar verwacht door zo'n 50.000 mensen bijgewoond, onder wie een pak hoogwaardigheidsbekleders uit de hele wereld. Bill Clinton, die ten tijde van de gebeurtenissen president van de VS was, tekent samen met voormalig minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright present. Ook de Servische premier Aleksandar Vucic woont de ceremonie bij. «Het wordt tijd dat we tonen dat we bereid zijn tot verzoening, dat we klaar zijn om te buigen voor de slachtoffers», zei hij daarover.
Genocide
Srebrenica was na het uiteenvallen van Joegoslavië en de daaropvolgende burgeroorlog in de jaren 90 door de VN uitgeroepen tot veilige enclave voor moslims. De VN-basis stond onder bescherming van de Nederlandse Dutchbat-blauwhelmen. Toen de Bosnisch-Servische troepen, onder leiding van generaal Ratko Mladic, de enclave onder de voet lopen, kwamen de Nederlanders niet tussenbeide.
Het gaat om de grootste massamoord in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. Zowel het Joegoslavië-tribunaal als het Internationaal Strafhof hebben geoordeeld dat er sprake was van genocide, maar zowel Servië als Rusland willen daar niets over horen.