Je kan het eigenlijk geen gips noemen. Het voorwerp bestaat uit plastic en wordt afgedrukt. Het idee komt uit Nieuw-Zeeland en werd bedacht door Jake Evill. Spentys nam het over, maar deed "veel meer dan dat", zegt Louis-Philippe Broze. "Er komt naast het idee heel wat bij kijken. We hebben alle nodige stappen gezet om het product effectief op de markt te brengen. Het begint bij een marktonderzoek. Daarnaast zijn er veel Europese normen waaraan je moet voldoen. Dat zorgt voor heel wat medische tests. Je moet ook nagaan hoe je dat praktisch gaat aanpakken."
Spentys kreeg een beurs ter waarde van 12.500 euro van het Waals Gewest om de haalbaarheid van het concept na te gaan. Met dat geld kochten ze onder andere printers en deden ze aan onderzoek. Vandaag de dag zijn ze op zoek naar private investeerders die willen meestappen in hun project.
Voordelen
"Het moeilijkste is om dokters en patiënten te doen beseffen dat dit voor hen een meerwaarde is. De medische wereld is vaak behoedzaam met nieuwigheden. Het is aan jou om hen te overtuigen", zegt Broze. Daar kruipt vandaag het meeste tijd in. Spentys is in contact met ziekenhuizen in Brussel, Wallonië en Nederland. Vlaanderen is er nog niet bij. "We willen echt een Belgische start-up zijn, Vlaanderen wordt vanaf januari dus onze prioriteit."
Negentig procent van het medische werk doet Spentys in samenwerking met het Universitair Ziekenhuis van Sint-Lucas. De dokter was overtuigd van de toegevoegde waarde van het product en steunde het project. Een patiënte die na een polsbreuk aanvaardde het product uit te testen, zag alleen maar voordelen. "Het weegt amper 90 gram, in vergelijking met een gips is dat veel lichter. Je kan er ook mee onder de douche en bovendien kan je hem ook makkelijk uit- en aantrekken. Als ik de keuze heb, verkies ik sowieso dit boven het traditionele gips", aldus de patiënte. Broze benadrukt ook dat Spentys aandacht besteedt aan het milieu. "We gebruiken plastic dat gerecycleerd kan worden, het is dus milieuvriendelijk."
Foto Spentys
Student-Ondernemer
Broze is opgegroeid in Overijse en is student aan de Brusselse Business en Management School ICHEC. Hij volgt er een Master Handelsingenieur. Hij is niet aan zijn eerste ervaring als ondernemer toe. In zijn beginjaren aan de universiteit lanceerde hij samen met twee medestudenten UStart Belgium, een organisatie die studenten informeert en aanzet tot ondernemen. Na enkele jaren was de organisatie in zeven universiteiten actief. Dat was Brozes eerste succes. "Toen dat gelukt was, hoorde ik van het idee van Jake Evill en dacht ik: Nu start ik iets voor mezelf'."
In combinatie met zijn studies richtte hij Spentys op. Samen met een jeugdvriend, met wie hij studeert, ging de twintiger op zoek naar iemand met 3D printing skillls. Met z'n drieën gingen ze in augustus 2016 aan de slag. In september van dit jaar richtten ze effectief de bvba op.
Momenteel nemen zijn studies het meeste tijd van Broze in, maar in januari komt daarin verandering. In het kader van zijn opleiding loopt hij stage en schrijft hij zijn thesis in en over zijn bedrijf. Vanaf dan wordt hij wellicht meer ondernemer dan student.
Visie
Met Spentys wil Broze ook verandering brengen in onze maatschappij. "Meer en meer zien we dat bedrijven impact hebben op onze maatschappij. Zonder Tesla waren de elektrische wagens niet even geavanceerd als dat vandaag het geval is." Dat is ook de reden waarom Broze wil ondernemen. "Geld is belangrijk, maar voor mij niet het voornaamste. Ik wil een vorm van invloed hebben in de maatschappij waarin ik leef. Ik denk een positieve impact te kunnen hebben."
Het product komt, als alles goed loopt, in september van volgend jaar op de markt. Tot op heden houdt het bedrijf zich bezig met de pols, maar de toekomstplannen klinken heel wat ambitieuzer. "Op lange termijn willen wij de referentie worden van elke vorm van 3D-printen van gips."
Belgodyssee, een initiatief van Radio 1 en VivaCité, in partnerschap met het Prins Filipfonds, Metro en L'avenir, bevordert de samenwerking tussen jonge journalisten in spe uit de verschillende gemeenschappen van ons land. Concreet werken de jongeren in tweetalige duo's. Tijdens deze editie gebeurt dat rond het thema jonge ondernemers'. Maxime Simon trok samen met Delphine Geysen naar het Brusselse bedrijf Spentys.
Foto R.V.
Wie ben ik?
Naam: Maxime Simon
Leeftijd: 21 jaar
Studie: Journalistiek aan de Erasmushogeschool
Woonplaats: Brussel, Watermaal-Bosvoorde
Twitter: @MaximeSimon4