Als we Laura Bowater, microbiologe aan de Universiteit van East Anglia, mogen geloven dan is de kans groot dat je vuiler bent dan je zou denken. Volgens experts moet je je BH om de twee dagen wassen, je broek om de vijf dagen en je gsm dagelijks. Hoewel het gevaar niet groot lijkt, kunnen bacteriën voor heel wat problemen zorgen.
Vieze telefoons
Onderzoek heeft uitgewezen dat we dagelijks 150 keer onze gsm aanraken en Amerikaanse wetenschappers hebben bij een onderzoek 7000 verschillende bacteriën gevonden op 51 gsm's. Alhoewel een groot deel hiervan onschadelijk is, blijkt schoonmaken geen overbodige luxe. "Wanneer je je telefoon gebruikt, warmt hij op en dat maakt het makkelijker voor bacteriën om te reproduceren," zegt Laura Bowater. "Gsm's met toetsenborden zijn het ergst, wegens de spleten tussen de toetsen. Een goede voorzorgsmaatregel is om zo vaak mogelijk je gsm met een antibacterieel doekje schoon te maken."
Zweterige lakens
Elke dag verliezen we duizenden huidcellen, voornamelijk in ons bed. Tijdens onze slaap verliezen we ook een liter zweet, en dat trekt huisstofmijten aan. Mijten zijn op zich onschadelijk, maar produceren mest die irritatie bij je ogen, rhinitis (ontsteking in de neus) en astma kan veroorzaken. Uit onderzoek blijkt dat een persoon op tien zijn lakens eenmaal om de vier weken wast en meer dan een derde hier veertien dagen mee wacht, zorgwekkende cijfers volgens microbiologe Laura. Ze raadt aan je lakens minstens elke week te verversen en te wassen op 60 graden om bacteriën te doden. "Droog je lakens en kussenslopen in het zonlicht, UV straling is efficiënt in het doden van micro-organismen. Strijken aan een hoge temperatuur is ook aangeraden om de overige bacteriën te doden."
Beschimmelde bedden
Het is aangeraden minstens om de zes maanden je matras schoon te maken. Huisstofmijten veroorzaken vervelende allergieën en kunnen ook astma veroorzaken. En wat dan met paddenstoelen en schimmels? Bowater heeft een gouden raad: "schrob vlekken met een natte doek weg. Je matras goed drogen, stomen en verluchten is belangrijk om de zes maanden. En draai je matras na het schoonmaken, dat vermindert de kans op herhaling."
Smerige BH's
Ververs om de twee dagen. Het lijkt vaak, maar Kelly Dunmore, lingerie expert voor Rigby Peller, is onvermurwbaar. "Dit zijn voornamelijk plekken waar het warm is en waar zweet blijft plakken tussen je huid. Na twee, drie keer je BH te gedragen te hebben is het ideale moment om te verversen," zegt ze. "Vermijd de wasmachine, die zal de rekbaarheid kapot maken en de bruikbaarheid verkleinen. Wassen met de hand gaat perfect."
Vuile honden
Doe dit om de twee maanden zegt dierenarts Rosie Barclay. "Het is voornamelijk in je eigen voordeel, omdat honden op zich al een sterk immuunsysteem hebben. Maar ze dragen wormen, teken en cheyletiella mee, een soort van mijten," zegt ze. "Als je dit vaker doet dan beschadig je de hond zijn beschermende laag voor de kou. Een soort van natuurlijke olie die cruciaal is om in de wintermaanden warm te blijven. Als je hond zijn vacht te vettig wordt en begint te stinken weet je dat het tijd is om hem te wassen. Maar als hij na een wandeling vol met modder thuis komt volstaat een snelle douche. Vermijd shampoo en zeep."
Verrotte portemonnees
Geen kat die eraan denkt om zijn geldbuidel te wassen, laat staan elke week. Nochtans komen er heel wat bacteriën op, in nagenoeg elke publieke plek krioelt het van deze micro-organismen." Zelfs als je geregeld je handen wast", zegt Bowater "kan je jezelf terug besmetten wanneer je bijvoorbeeld de lunch afrekent of je portemonnee op smerige ondergronden legt."
Het St Petersburg College in Florida onderzocht de hoeveelheid bacteriën op geld. Op maar liefst 80% van de bankbiljetten zat de vervelende en moeilijk te bestrijden MRSA-bacterie. De helft van de kredietkaarten testten positief op dezelfde bacterie. De reden hiervoor is dat een bacterie zich makkelijker op een papier kan nestelen dan op plastic. Microbiologe Bowater heeft nog een tip in petto. "Wie dit wil bestrijden moet hier elke week met een desinfecterend doekje over gaan, of zelfs in de wasmachine steken, maar daarvoor moet je het etiketje bekijken."