Wall Street: records door stijgende olieprijzen, cyberaanvallen stuwen internetbeveiligers

Wall Street: records door stijgende olieprijzen, cyberaanvallen stuwen internetbeveiligers

De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn maandag met winsten gesloten. De handel op Wall Street kreeg met name een duw in de rug van de oplopende olieprijzen. Beleggers zetten daarnaast diverse internetbeveiligingsbedrijven hoger vanwege de grote wereldwijde cyberaanval die vrijdag begon.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,4 procent in de plus op 20.981,94 punten. De brede S&P 500 steeg 0,5 procent tot een recordslot van 2.402,32 punten en technologiegraadmeter Nasdaq won eveneens 0,5 procent, op een record van 6.149,68 punten.

De prijzen van olie liepen aardig op, na berichten dat Saudi-Arabië en Rusland voorstander zijn van een verlenging van de productieverlaging tot eind maart volgend jaar. Sinds begin dit jaar heeft oliekartel OPEC samen met onder meer Rusland de productie verlaagd om de prijzen te stutten. Deze overeenkomst loopt eind juni af. Later deze maand heeft de OPEC een vergadering.

In de Dow waren oliegerelateerde bedrijven als Caterpillar en Chevron in trek met winsten tot 1,7 procent. Meer oliefondsen deden het een groot deel van de dag erg goed, maar later zakten de koerswinsten toch terug. De prijs van een vat Amerikaanse olie ging uiteindelijk 2 procent omhoog tot 48,80 dollar. Brent klom 1,8 procent tot 51,73 dollar per vat.

Internetbeveiligers zoals Symantec, Palo Alto Networks en FireEye kregen er vanwege de grote cyberaanvallen van vrijdag tot bijna 8 procent aan beurswaarde bij. En ook technologiegroep Cisco, die door experts geprezen werd vanwege de beveiliging van zijn netwerken, won meer dan 2 procent.

De euro werd verhandeld voor 1,0977 dollar, tegen 1,0983 dollar bij het Europese slot eerder op de dag.

bron: Belga