Valentijn komt er bijna aan. Toch zal je dit misschien niet vieren met Mr. Perfect. Altijd al de man of vrouw van je dromen willen ontmoeten? Wacht je nog steeds op de ware? Dat is niet meer nodig want wachten op de Ware Jacob is evolutionair gezien een slecht idee. Uit een studie van Michigan State University blijkt dat je beter niet wacht op Mr. of Mrs. Right. Je speelt beter op veilig en settelt met de beste persoon die je nu tegenkomt.
De computerwetenschappers en microbiologen onderzochten met behulp van computermodellen de evolutie van risico-afkerigheid. Ze analyseerden duizenden generaties van digitale organismen, die geprogrammeerd waren om in een ernstige en herkenbare situatie een gokje te wagen. Zoals levende organismen belangrijke keuzes maken bij de voortplanting. Zo wilden ze weten wat er invloed heeft op het maken van een risicovolle beslissing. Deze menselijke natuur bestond al sinds de eerste mensachtigen.
Volgens onderzoeker Chris Adami moesten primitieve mensen gokken of ze een betere partner zouden vinden. 'Ze konden blijven bij de eerste minderwaardige partner en kans hebben op een mogelijk slecht nageslacht. Ofwel wachten ze op de mogelijke Ware Jacob en bestond de kans dat ze nooit gingen paren.' Niets was belangrijker dan het vinden van een perfecte partner in die tijd. Om te overleven bleven de eerste mensachtigen vaak bij hun eerste keuze.
'Tegelijkertijd geeft snel settelen een betere evolutionair voordeel wanneer men in een kleine groep leeft', aldus onderzoeker Chris Adami. Er is volgens de studie dus een relatie met het aantal organismen in een groep. De eerste mensen leefden in kleine groepen, een groep met maximum 150 personen. Afhankelijk van de omgeving waarin men leefde, werd er ook gekozen voor een meer risicovolle beslissing.
Toch blijven er mensen op zoek naar de ware. Het is dan evolutionair wel een slecht idee, er is wel een verklaring voor. Uit het onderzoek blijkt dat niet iedereen evolueert op dezelfde manier en dat niet iedereen op gelijke mate risico's afweegt. De evolutie creëert een grote diversiteit. Adami voegt hier nog aan toe: 'We evolueren niet allemaal op dezelfde manier. Sommige mensen nemen nu eenmaal grotere risico's dan anderen. Dit zien we ook terugkomen in onze onderzoeken.'