Heb je er ooit al eens op gelet dat frigo's met zware klinken en sluitingen haast niet meer voorkomen? Blijkbaar is daar een goede reden voor.
Vroeger gebruikten kinderen de frigo namelijk regelmatig als verstopplaats. Ze klommen er dan gemakkelijk in, maar geraakten er door de sterke vergrendeling moeilijk of helemaal niet uit. Dit zou ertoe geleid hebben dat verschillende jonge kinderen een verstikkingsdood stierven in de frigo.
Daarom voerde Amerika, het eerste land dat frigo's wijdverspreid gebruikte, de 'Refrigerator Safety Act' door in 1956. In dit document staat te lezen dat elke frigo een deur moet hebben die makkelijk te openen is van binnenuit.
Een paar jaar daarvoor trad er in California al een wet in werking die stelde dat het verboden was om frigo's op plaatsen te stellen die toegankelijk waren voor kinderen. Bovendien moest iedereen de klink van hun frigo verwijderen voor ze hun frigo afdankten.
De overstap naar een magnetische sluiting betekende dat de deuren wel dicht bleven wanneer we dat wilden, maar dat ze ook van binnenuit konden worden geopend. Om zeker te zijn dat deze nieuwe sluiting een oplossing zou betekenen voor het probleem, werden ze zelfs testen uitgevoerd. Kinderen moesten in de nieuwe modellen kruipen en onderzoekers analyseerden hoe de kinderen reageerden wanneer ze gevangen zaten.
Op die manier kwamen ze te weten hoeveel kracht een kind kan zetten op een frigodeur. De data van deze studie werden dan aangewend bij de productie van frigodeuren met een magnetische sluiting. Omdat een kind van drie geen objecten zwaarder dan 4,5 kilo zou kunnen duwen, mochten de frigodeuren met magnetische sluitingen geen hoger gewicht dan dat hebben.
Oude frigodeuren werden wel nog steeds gebruikt en zijn vandaag ook nog te vinden in garages of achtertuinen, maar het aantal sterfgevallen daalde wel sterk sinds de invoering van de magnetische sluiting.