Volgens de eerste resultaten verloor de VVD 10 zetels. Toch mag de liberale partij van uittredend minister-president Mark Rutte (foto) zich met 31 stuks nog steeds de grootste noemen. PVV, CDA en D66 deelden de derde plaats met 19 zetels. De extreemrechtse PVV van Geert Wilders boekte slechts' 4 zetels winst.
De PVV veroverde dus evenveel zetels als het christendemocratische CDA en het links-liberale D66. Het centrumlinkse PvdA, dat er 38 had, viel terug tot amper 9 zetels en werd dus zwaar afgestraft.
De Nederlanders trekken al sinds mensenheugnis op een woensdag naar de stembus. Daar zijn verschillende redenen voor, onder andere omdat streng gelovige Nederlanders niet op zondag mogen stemmen. Ideaal is dat evenwel niet. Er is immers geen opkomstplicht in Nederland, en op een weekdag is het moeilijker mensen naar de stembus te lokken dan in het weekend.
Toch lieten heel wat Nederlanders hun stem horen, goed voor een opkomstpercentage van 81%. Ze konden dat op sommige plaatsen al vanaf middernacht. Hier en daar werden zelfs stemfeesten georganiseerd. Dat zijn feesten waar mensen vanaf middernacht konden gaan stemmen. Zo wil men jongeren aanmoedigen om hun burgerplicht te vervullen. Verder kon er gestemd worden in stations, scholen, supermarkten en zo meer.
Aan de verkiezingen deden maar liefst 28 partijen mee, waaronder 13 die nog niet in de Kamer vertegenwoordigd waren. In totaal waren er 1.116 kandidaten.