In Vlaanderen wordt het afval gescheiden opgehaald. Plastic flessen, metalen blikken en drankkartons verdwijnen in de blauwe zakken en het restafval en overige plastic worden samen verzameld in een andere zak. Daar wil milieuminister Schauvliege iets aan veranderen.
"Nu mogen er enkel drankverpakkingen in de blauwe zak en niet de harde plastics. Die kunnen ook een nieuwe bestemming krijgen en het is jammer dat ze bij het restafval terecht komen en niet goed gerecycleerd worden", legt de minister uit op Radio 1. Ze denkt aan twee oplossingen: het plastic afval ook toelaten in de blauwe zak of een extra roze of paarse zak voorzien. De nieuwe vuilniszak wordt momenteel getest in onder andere Waregem, Aalter en Wervik. In Leuven en Mechelen is het al langer verplicht.
In de extra zak zouden vooral veel verpakkingen zoals folies, zakjes en botervlootjes, terecht komen. "Het is niet de bedoeling dat die plastic in een extra dure zak moet gestopt worden. Een roze of paarse afvalzak zou 25 cent kosten", klinkt het.
De minister vertrouwt erop dat het voorstel een positief effect zal hebben. "Het is onze ambitie in Vlaanderen om zo weinig mogelijk restafval te hebben en alles zoveel mogelijk opnieuw te gebruiken als grondstof. Dit is de manier om dat efficiënt te doen tegen een lage kostprijs."