De Amerikaanse president Donald Trump, zelf een klimaatscepticus, is nooit een fan geweest van het klimaatakkoord. Het zou volgens hem nefast zijn voor de Amerikaanse economie. Eind 2015 ondertekende Trumps voorganger Barack Obama nog het verdrag, maar Trump besloot in 2017 uit dat akkoord te stappen. Sinds zijn intrek in het Witte Huis schroefde Trump ook al tientallen andere regels rond milieu en duurzaamheid terug.
Today we begin the formal process of withdrawing from the Paris Agreement. The U.S. is proud of our record as a world leader in reducing all emissions, fostering resilience, growing our economy, and ensuring energy for our citizens. Ours is a realistic and pragmatic model.
Secretary Pompeo (@SecPompeo) November 4, 2019
De Trump-administratie informeerde de Verenigde Naties nu officieel van de Amerikaanse terugtrekking. Daarmee wordt een proces op gang gebracht dat een jaar zal duren en dat wordt voltooid op de dag na de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020. Een woordvoerder van de Verenigde Naties heeft intussen bevestigd dat de organisatie de brief van de Amerikanen heeft ontvangen.
Internationale veroordeling
Trump pakt tijdens toespraken regelmatig uit met grote woorden over de schone lucht en het propere water in de VS, maar studies waarschuwen dat sinds 2016 verschillende soorten van luchtvervuiling in opmars zijn. Over het algemeen tonen wetenschappers zich wereldwijd bezorgd over het feit dat door de mens veroorzaakte stijgingen van de temperatuur ernstige negatieve gevolgen zullen hebben voor het leven op onze planeet.
Het Verdrag van Parijs werd gezien als het absolute minimum dat er moet gebeuren om de meest rampzalige uitkomst voorkomen. De beslissing van de VS om zich uit het akkoord terug te trekken werd dan ook nationaal en internationaal door tal van milieuspecialisten en activisten veroordeeld.