"De loonkloof is een van de grootste uitingen van sociaal onrecht", aldus directeur-generaal van ILO Guy Ryder. "Landen moeten proberen om beter te begrijpen welke de onderliggende redenen zijn en sneller vooruitgang boeken inzake gendergelijkheid."
In landen met hoge inkomens is de loonkloof groter voor topsalarissen, terwijl de loonkloof bij de andere landen het grootst is voor minder betaalde werknemers. België is volgens het ILO een schoolvoorbeeld van hoe groot het verschil in loonkloof kan zijn tussen de hoogste en de laagste inkomens.
Lager loon voor moeders
Opvallend is dat de salarissen van zowel mannen als vrouwen lager liggen in bedrijven en beroepen die voornamelijk vrouwelijk personeel aanspreken. Daarnaast hebben moeders lagere lonen dan kinderloze vrouwen, wat dan weer verklaard kan worden door werkonderbrekingen, tewerkstelling in jobs die een beter evenwicht bieden tussen werk en privé en minder betalen, of stereotype beslissingen inzake promoties op bedrijfsniveau. Traditionele verklaringen als het verschil in opleiding, spelen dan weer minder een rol in het verschil tussen de lonen, zo blijkt.
Gelijke verdeling gezinstaken
ILO wijst erop dat een meer gelijke verdeling van de gezinstaken tussen mannen en vrouwen er in veel gevallen toe zou leiden dat vrouwen andere beroepskeuzes maken. Toch blijkt dat vrouwen nog voor ze moeder worden, gediscrimineerd worden. Dat suggereert dat stereotypen en discriminatie bij het betreden van de arbeidsmarkt aangepakt moeten worden.