De onderzoekers verstuurden 1.152 fictieve cv's en motivatiebrieven als reactie op bestaande vacatures voor de Vlaamse arbeidsmarkt. De sollicitaties werden in paren verstuurd en verschilden niet wezenlijk van elkaar, behalve het sociaal engagement van de kandidaten. De ene groep deed ofwel vrijwilligerswerk bij Poverello, Stichting tegen Kanker of een korfbalclub, de andere kon dat niet voorleggen.
Vrouwen maken meer kans
«De kans om meteen op een sollicitatiegesprek uitgenodigd te worden, steeg door het vermelden van vrijwilligerswerk tot 11%», stellen de onderzoekers.
De positieve reacties op sollicitaties stegen echter niet als het aantal engagementen steeg. Voor vrouwen was de kans op een job duidelijk hoger.
Turkse naam
In een tweede deelstudie werd het onderzoek herhaald, maar kregen de kandidaten een typisch Turkse naam. «Het aantal positieve reacties op allochtone sollicitanten ligt nog steeds sterk lager dan bij autochtonen, als zij geen vrijwilligerswerk opnemen in hun cv. Wanneer ze het wel vermelden, zien allochtonen hun positieve reacties naderen tot die van hun autochtone tegenhangers», klinkt het. De onderzoekers besluiten daaruit dat het opnemen van sociale activiteiten in een cv een uitgelezen kans is voor allochtonen om te ontkomen aan aanwervingsdiscriminatie.