Na Zuid-Korea in maart, trekken koning Filip en koningin Mathilde volgende week naar het Groothertogdom Luxemburg voor een staatsbezoek. Het gaat om het tiende staatsbezoek van ons vorstenpaar - het vijfde binnen Europa - met in hun kielzog de nieuwe ministers-presidenten, ontslagnemend minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders, een zestigtal mensen uit het zakenleven en een twintigtal vertegenwoordigers uit de academische wereld. Het bezoek duurt van 15 tot 17 oktober. De koning en koningin reizen met de trein naar ons buurland, waarmee we een lange geschiedenis delen. Er zijn om te beginnen de familiale banden. Zo zijn groothertog Henry en koning Filip elkaars neven. En uiteraard zijn er de bilaterale verhoudingen, met de Benelux als meest bekende voorbeeld. Daarnaast kampen België en Luxemburg voor een stuk met gelijklopende uitdagingen. Denk aan het mobiliteitsvraagstuk, de klimaatopwarming en de digitale evolutie. Die uitdagingen staan centraal in het programma van onze vorsten.
Naast de traditionele protocollaire geplogenheden op de eerste dag van het bezoek, staat 's anderendaags een seminarie over medische innovatie aan de Universiteit van Luxemburg op het programma. Om de militaire samenwerking tussen beide landen in de verf te zetten, bezoekt koning Filip samen met de groothertog ook het militair centrum van Diekirch. Nadien trekt hij naar de Société Européenne des Satellites voor een symposium over de Belgisch-Luxemburgse samenwerking rond ruimtevaart.
Vandaag wordt het vorstenpaar verwacht in de kamer van koophandel, waar een seminarie over technologie in de financiële sector op de agenda staat, gevolgd door een tentoonstelling over circulaire economie. Een boottocht gevolgd door een bezoek aan een wijninstituut ronden het bezoek af. Groothertogin Maria Teresa zal omwille van gezondheidsredenen niet deelnemen aan het staatsbezoek.
De koning en koningin brengen geregeld een privébezoek aan het Groothertogdom. Voor een staatsbezoek moeten we al terug naar 1994. Dat was toen het eerste officiële bezoek van koning Albert II buiten België.
Luxemburg telt 610.000 inwoners, onder wie 24.000 Belgen. Daarbij komen nog zowat 46.000 grensarbeiders die dagelijks de landsgrens oversteken om te gaan werken. Het land kent een werkloosheidsgraad van 5,2 procent - een van de laagste in Europa - en een economische groei van 2,6 procent van het bbp, wat hoger is dan de Belgische groei.
bron: Belga