De volgende Vlaamse regering zal het dan toch mogelijk maken om zonnepanelen op een ander dak te installeren en de opbrengst verrekend te zien op de eigen energiefactuur. Dat geeft het kabinet van Vlaams minister van Energie Lydia Peeters (Open Vld) aan. Haar partij onderhandelt met N-VA en CD&V over een Vlaams regeerakkoord. Dankzij 'zonnedelen' kunnen ook mensen zonder geschikt dak of eigenaars van een appartement groene stroom opwekken. De huidige regering beloofde een wetgevend kader tegen 2018, maar beet uiteindelijk haar tanden stuk op het dossier. Een regeling voor het verhuren van daken, de uitrol van slimme meters en de positie van distributienetbeheerders in het systeem raakten niet uitgeklaard.
Distributienetbeheerder Fluvius heeft daarom eind 2018 een virtueel zonnedeelproject opgezet om een werkbaar model uit te tekenen. Een proefproject waarvan de resultaten nog moeten worden overgemaakt aan de administratie. De volgende bestuursploeg zal alsnog een regeling uitwerken, klinkt het vandaag, mede omdat Europa daarom vraagt.
Eerder onderzoek toont dat goed gelegen daken in Vlaanderen een totaal van zowat 57 gigawatt kunnen opwekken. Maar slechts 5 procent van dat potentieel wordt vandaag benut, vooral omdat enkel kleinere residentiële woningen in het systeem stappen. Die maakten vorig jaar 86 procent van het totaal aantal nieuwe installaties uit.
Grote bedrijven en winkels tonen veel minder interesse om eigen middelen in een zonne-installatie te investeren. Een derdebetalerssysteem als zonnedelen zou de investering toch laten doorgaan.
Vandaag stelde de Gentse staalproducent ArcelorMittal het grootste zonnedak van België voor, met meer 27.000 zonnepanelen. Maar die investering gebeurt via een klassieke crowdlending-campagne.
bron: Belga